#Turkije

Ommezwaai? ‘Merkel wil EU-gesprekken Turkije pauzeren’

30 november 2016Leestijd: 2 minuten

Bondskanselier Angela Merkel en haar CDU-partij willen de EU-toetredingsgesprekken met Turkije bevriezen. Het was juist Merkel die lange tijd de verhoudingen met de Turken zo goed mogelijk probeerde te houden.

Duitse media melden dat Merkel zich bij een vergadering dinsdag van haar CDU-fractie heeft uitgesproken tegen nieuwe gesprekken over Turks EU-lidmaatschap. De huidige toetredingsgesprekken zouden zelfs moeten worden bevroren. ‘Gezien de recente ontwikkelingen in Turkije is het de hoogste tijd dat we een streep trekken,’ legt parlementslid Stephan Mayer uit.

De bondskanselier lijkt de verkiezingen volgend jaar in ogenschouw te hebben genomen. Merkel zou haar partijgenoten hebben gevraagd om kiezers door het hele land duidelijk te maken dat gesprekken met Turkije op niets uitlopen.

Woensdag probeert het kamp rond Merkel de berichtgeving te nuanceren. De gesprekken moeten alleen op een lager pitje geworden gezet: er mogen geen nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen worden geopend.

Opvallende draai van Merkel
Toch is de ommezwaai opvallend: Merkel probeerde lange tijd de spanningen tussen Turkije en de EU te verminderen en speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de migratiedeal tussen de twee partijen. Haar regering probeert die deal in leven te houden, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde vorige week om de grenzen wijd open te zetten, als de EU stopt met de onderhandelingen over lidmaatschap.

Het Europees Parlement riep afgelopen week op om de gesprekken te staken, maar hun besluit is niet-bindend. Het is aan de lidstaten om daarover te beslissen.

Nederland wil afbreken gesprekken overwegen
Het Nederlandse kabinet keurde dinsdag nog een motie van ChristenUnie af om de gesprekken te staken, maar het nieuws over Merkel had meteen gevolgen in Den Haag. PvdA blijkt toch bereid de toelatingsgesprekken op te schorten, voor een half jaar. Minister Bert Koenders (PvdA) – die de onderhandelingen als ‘comateus’ beschrijft – gaat daarover praten met zijn EU-collega’s.

Er is veel kritiek op de reactie van Erdogan op de mislukte coup afgelopen zomer. Tot dusver heeft de Turkse overheid al 125.000 mensen gearresteerd of ontslagen, berekende persbureau Reuters. Het gaat onder meer om journalisten, rechters, militairen en leraren: ze worden ervan beschuldigd connecties met ‘terrorisme’ te hebben. In de praktijk betekent dit dat ze sympathie hebben geuit voor Gülen, of banden hebben met Koerdische bewegingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.