buitenland

IS schiet op Israëlische soldaten op Golanhoogten

27 november 2016Leestijd: 1 minuut

Soldaten van het Israëlische leger (IDF) zijn beschoten door leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Op de Golanhoogten in Syrië, bij de Israëlische grens, opende de aan IS gelieerde groep Shuhada al-Yarmouk het vuur op de Israëlische militairen.

Geen Israëlische soldaten zijn gewond geraakt. Bij een tegenactie door de leden van het IDF kwamen zeker vier leden van de Shuhada al-Yarmouk-organisatie om het leven.

‘Niet per toeval’

Het Israëlische dagblad Haaretz meldt dat een aantal granaten afging, waarna de luchtmacht van het IDF een auto van IS met een machinegeweer bombardeerde. De vier inzittenden zijn waarschijnlijk omgekomen, volgens het Israëlische leger.

Volgens een officier van het Israëlische leger waren de militairen daar ‘niet per toeval’. Premier Benjamin Netyanyahu gaf alleen een compliment aan de soldaten, maar ging niet verder in op het voorval.

Aanslag op voetbalteam

2016-09-04 13:22:54 Israeli national football team's midfielder Eran Zahavi (2ndL) and teammates take part in a training session, on September 4, 2016 at Sammy Ofer Stadium in Haifa, in northern Israel, on the eve of Israel's FIFA World Cup 2018 European (group G) qualifying match against Italy. / AFP PHOTO / JACK GUEZAanslag op Israëlisch voetbalteam verijdeld in Albanië

Confrontaties tussen Israël en IS-leden bleven tot nu toe uit. Wel bleek begin november dat de Albanese en Israëlische autoriteiten een aanslag op het nationale voetbalteam van Israël hebben verijdeld. IS-leden zagen het elftal als doelwit toen de spelers voor een wedstrijd in Albanië waren.

De Israëlische geheime dienst Mossad kreeg informatie over de geplande aanslag, en tipte vervolgens de Albanese veiligheidsdiensten. De voetbalwedstrijd werd verplaatst, en zal niet meer in Shkoder worden gehouden, maar in Elbasan. Vier verdachten zijn opgepakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.