buitenland

IS noemt aanslagpleger universiteit Ohio ‘soldaat van het kalifaat’

29 november 2016Leestijd: 2 minuten

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag die maandag werd gepleegd op de campus van Ohio State University opgeëist. Een Somalische student reed eerst met een auto in op een menigte, en hakte daarna op mensen in met een slagersmes.

De man, geïdentificeerd alsAbdul Razak Ali Artan, is een ‘soldaat van Islamitische Staat’, zegt de terreurgroep in een statement. Het bericht werd naar buiten gebracht door het aan IS gelieerde persbureau Amaq.

Facebook-bericht over moslims en geweld

Maandag werd al druk gespeculeerd over de aanslag, en of het zou gaan om een terroristische aanslag. Ali Artan publiceerde, minuten voordat hij met zijn auto inreed op de menigte, een lang bericht  op zijn Facebook-pagina over hoe moslims worden behandeld in de wereld. Hij haalde daarnaast uit naar de Amerikaanse rol in internationale conflicten.

ohio-stateAanslag met slagersmes’ door Somalische student

De jihadist beloofde ‘een miljard infidels [ongelovigen, red.]’ te vermoorden. ‘In de naam van Allah, we zullen jullie niet laten slapen totdat je vrede sluit met moslims. We zullen jullie van geen feestdag laten genieten,’ aldus Ali Artan in het Facebook-bericht.

In het bericht wordt de omstreden imam Anwar al-Awlaki genoemd. De Amerikaanse spiritueel leider blijkt banden te hebben met Al-Qa’ida en zou zelf een ronselaar zijn geweest voor de terreurgroep.

Vrede met IS?

Ook schreef Ali Artan dat Amerika alleen een einde zou kunnen maken aan ‘lone wolf’-aanslagen als het land vrede zou sluiten met ‘dawla in al sham’, een naam die in het verleden werd gebruikt door IS. Bronnen uit het politieonderzoek hebben aangegeven dat Ali Artan mogelijk uit zichzelf is geradicaliseerd.

Ali Artan werd doodgeschoten op de campus van de universiteit, door de 28-jarige politieagent Alan Horujko. Horujko had Ali Artan onder vuur, slechts twee minuten nadat hij uit de auto was gestapt.

Zeker acht mensen zijn gewond geraakt tijdens de aanslag, op een van de grootste campussen in de Verenigde Staten. Ali Artan was een student van Ohio State University in Columbus, waar hij de aanslag pleegde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.