buitenland

Milities Irak claimen enorme doorbraak in slag om Mosul

23 november 2016Leestijd: 2 minuten

Al ruim een maand probeert een brede coalitie onder leiding van Irak Mosul in te nemen op Islamitische Staat (IS). De troepen op de grond lijken steeds meer terrein te veroveren op de terreurbeweging. Woensdag werd een vermeend groot succes geboekt.

De miljoenenstad zou nu volledig zijn omsingeld, claimen troepen en milities die worden gesteund door het Iraakse leger, schrijft CNN.

Raqqa als toevluchtsoord

Misschien nog wel het belangrijkste geclaimde wapenfeit is dat de aanvoerroute tussen Raqqa en Mosul is afgesneden. Raqqa is de ‘hoofdstad’ van het kalifaat, en tevens het commandocentrum van IS. Dat de verbinding tussen deze Syrische stad en het belaagde Mosul nu is geblokt, is van groot belang.

Er bestaat immers vrees dat IS heel wat terroristen, materiaal en explosieven op en neer zendt. Ook zouden ze wel eens in Raqqa kunnen hergroeperen. De route zou tevens worden gebruikt als een vluchtmogelijkheid voor belangrijke IS-leden en hun families, vertellen ooggetuigen en burgers aan de Amerikaanse zender CNN.

Erdogan buiten de deur gehouden

Het door IS gecontroleerde gebied tussen Mosul en het stadje Tal-Afar – niet ver van het Sinjar-gebergte – zou volledig zijn afgesloten. De militie die hiervoor verantwoordelijk is, is de Hashd al-Shaabi – oftewel de ‘Volksmobilisatiekrachten’. Het gaat hier om een niet-onomstreden sjiitische strijdgroep die wordt ondersteund door Iran. Volgens de Iraakse regering is het zeker niet de bedoeling dat dit soort bewegingen Mosul binnentrekken.

Een bont gezelschap probeert terreurnetwerk IS te verjagen uit Mosul. Als dat lukt, is de ellende nog niet voorbij: vijf problemen die zullen opduiken >
A Peshmerga fighter helps Malak, a 6-year-old displaced Iraqi girl, and her kitten Krish, to get into the lorry of a truck in the village of Shaqouli, about 35 kms east of Mosul, on November 8, 2016, as families who fled their homes in the Samah and Intissar neighbourhoods of the country's second city are heading to camps in Arbil. Iraqi forces are taking part in an operation to recapture Iraq's second city Mosul from Islamic State (IS) group jihadists. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Die eer is weggelegd voor het Iraakse leger zelf. Eerder wist de Iraakse premier Haider al-Abadi met veel kabaal Turkije uit het strijdgewoel te houden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil maar wat graag een vinger in de pap hebben in het naoorlogse Mosul. Ankara werpt zich op als beschermheer van de soennieten.

Bonte verzameling van etnische groepen

Er is een enorme troepenmacht op de been om IS uit Mosul te verdrijven. De uit dertigduizende strijders tellende coalitie is vooral ook een bonte verzameling van etnische groepen. Sjiieten, christenen en Koerden vechten zij aan zij – geen vanzelfsprekendheid in het zo sektarische verdeelde Irak na de val van Saddam Hussein.

IS liep Mosul in de zomer van 2014 onder de voet – een verovering die het begin inluidde van het zelfverklaarde kalifaat. Maar door luchtsteun van de door Amerika geleide coalitie, de Koerdische peshmerga en YPG en het offensief van het Iraakse leger staat de terreurbeweging onder toenemende druk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.