buitenland

Klopjacht op aanslagpleger Frans monnikentehuis

25 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Franse politie is een klopjacht begonnen op een gewapende man die in de nacht van donderdag op vrijdag een rusthuis voor monniken en andere geestelijken binnendrong. De dader heeft een vrouw gedood, maar de overige bewoners zijn veilig.

Met een mes en een ‘afgezaagd’ jachtgeweer drong een onherkenbare man het gebouw binnen, melden Franse media. Hij kon het tehuis binnendringen, en heeft een vrouw doodgestoken die op dat moment in het gebouw was. De politie heeft nog niets vrijgegeven over de identiteit van de vrouw.

Weinig bekend over aanval

Het kan zijn dat het een van de missionarissen is die in het huis verbleef, maar de autoriteiten hebben nog niets bevestigd.

De politie denkt te weten wie de dader is. Vermoedelijk gaat het om iemand die iets te maken had met het tehuis. In een auto in de buurt hebben agenten een replica van een vuurwapen en ander materiaal gevonden dat het mogelijk maakte hem te identificeren. Er zijn geen aanwijzingen dat het gaat om ‘islamitische terreur’, geven de autoriteiten aan.

Eerder dit jaar werd in Frankrijk ook een priester vermoord, waarna de aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Ditmaal was het doelwit een rusthuis voor veelal gepensioneerde priesters, missionarissen en monniken die in Afrika hebben gewerkt. Dat meldt het bisdom van Montpellier. Het tehuis telt bijna zestig bewoners, die verder allemaal in veiligheid zijn gebracht.

Gijzeling?

Een van de verzorgers in het tehuis werd vastgebonden en kreeg een monddoek om, maar ze kon zichzelf bevrijden. Ze vluchtte direct uit het tehuis en heeft de politie gebeld. Die kwam met tientallen agenten en tal van speciale eenheden naar het tehuis.

In eerste instantie werd gesproken over een gijzeling, maar dat bleek niet het geval. De politie zoekt vooralsnog naar de dader, onder meer met een helikopter. De recherche blijft het huis doorzoeken, in de hoop op verdere aanwijzingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.