buitenland

Femke en Sam werden niet ontvoerd, maar wat gebeurde er dan wel?

24 november 2016

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de 34-jarige Marokkaanse Nederlander die afgelopen weekend in Albufeira werd opgepakt in verband met de vermissing van de twee meisjes Femke en Sam uit Bergen op Zoom, niet langer als verdachte. Het blijkt dat hij niks strafbaars heeft gedaan.

Er is geen sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering, aldus het OM donderdag.

Femke en Sam zijn op eigen initiatief op het vliegtuig naar het Spaanse Málaga gestapt, waar ze op camerabeelden te zien waren. Later werden ze ook gesignaleerd in Marbella, en reisden vervolgens door naar de Portugese badplaats Albufeira.

Geen grooming

De meisjes lieten hun mobiele telefoons en laptops achter in Nederland, waardoor ze onbereikbaar waren. Hun ouders wisten van niks en startten een zoektocht naar de meisjes. Die werden vervolgens afgelopen zondag aangetroffen in Albufeira, waarna een Marokkaans-Nederlandse man werd opgepakt. Er werd volop gespeculeerd over zijn rol bij de vermissing van de jonge vrouwen – zo dachten sommigen dat Femke en Sam het slachtoffer waren geworden van grooming – maar het OM concludeert dat hij onschuldig is.

Wat het tweetal dan in Spanje en Portugal deed, blijft een mysterie. Volgens het OM wordt het onderzoek dan ook nog voortgezet. De man wordt misschien ook nog verhoord, maar hij is in ieder geval geen verdachte meer. Het is nog niet duidelijk of hij ook weer terug is in Nederland.

Verwarring over tipgever

Femke en Sam zijn inmiddels weer met hun ouders herenigd. Ze werden zaterdag aangetroffen in een hostel in Albufeira, samen met de Marokkaanse-Nederlander. ‘Fatima’, de eigenaar van het hostel, beweerde eerder deze week de tipgever te zijn, maar ook de Marokkaans-Nederlandse man zei de politie te hebben gebeld.

Hij werd aangehouden op basis van een Europees aanhoudingsbevel. De Portugese rechter besloot hem maandag al vrij te laten en wees het uitleveringsverzoek van Nederland van de hand. In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan een verdachte uitgeleverd kan worden, en van ontvoering was volgens de rechter geen sprake.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.