buitenland

Erdogan zet Russische goodwill op het spel met ‘stoppen Assad’

30 november 2016

Waren ze net nader tot elkaar gekomen, gooit de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mogelijk alsnog zijn eigen glazen in. Rusland is op zijn zachtst gezegd niet blij met de opmerkingen van de Turkse president dat hij van plan is de Syrische president Assad te verjagen.

Ik heb maar een doel met de militaire inval in Syrië (augustus), en dat is de verdrijving van de ‘tiran’ Bashar al-Assad, zei Erdogan dinsdag in toespraak op een symposium in Istanbul.

‘We nemen de verklaring erg serieus’

Rusland vindt dat de Turkse president maar eens moet uitleggen wat hij precies bedoelde met deze uitspraak. Het is nogal wat, reageert Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov woensdag. Deze ‘zeer serieuze’ verklaring is volgens hem nieuw voor Rusland. ‘Het verschilt ook van wat de Turken ons eerder vertelden. Hopelijk kunnen onze Turkse partners ons snel meer informatie geven.’

Wat zei Erdogan precies? In elk geval dat zijn geduld op zou zijn. ‘Op den duur konden we het niet langer aanzien. We moesten Syrië wel binnentrekken samen met het Vrije Syrische Leger,’ zei Erdogan tijdens een symposium in Istanbul, meldt Hurriyet.

Het doel is om Assad uit het zadel te wippen, gaf hij toe. ‘Volgens mijn schattingen zijn er al bijna 1 miljoen mensen omgekomen in Syrië. En dat doden gaat maar door, zonder dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen. Waar zijn de Verenigde Naties? Wat zijn ze precies aan het doen? Zijn ze in Irak. Nee, ook niet,’ fulmineerde Erdogan er lustig op los.

Relatie was juist weer opgewarmd

Het is hem naar eigen zeggen niet te doen om Syrië blijvend te bezetten. ‘Op hun grondgebied is mijn oog niet gevallen. Het gaat erom dat we het land teruggeven aan hen die het bezitten. We zijn er om de rechtvaardigheid te brengen (…)  om de tiran Assad met zijn staatsterreur te stoppen.’ Rusland is een bondgenoot van Assad, en steunt hem in zijn strijd tegen de rebellen.

Turkije is juist een vriend van het oppositionele Vrije Syrische Leger. Ankara en Moskou lagen een poos behoorlijk in de clinch met elkaar – vooral nadat de Turken een Russische jet neerhaalden. Maar de laatste maanden is de relatie weer wat opgewarmd. Poetin en Erdogan overlegden al over de toestand in en rond Syrië. Erdogan liet laatst zelfs weten dat hij het voor mogelijk houdt dat de EU uit het zicht verdwijnt, en dat die plek wel eens kan worden ingenomen door China… en Rusland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.