buitenland

Erdogan: niet alleen Duitsland, hele EU heult met terroristen

06 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan viert zijn woede over de staatsgreep in juli de laatste dagen bot op de democratische gekozen pro-Koerdische partij HDP. Maar wat onderhandelingspartner EU er allemaal van vindt, kan hem niets schelen.

‘Het maakt mij niets uit of ze mij een dictator vinden. Het gaat het ene oor in, en het andere oor uit,’ zei de Turkse president tijdens een ceremonie in Istanbul waar hem een eredoctoraat werd uitgereikt.

Turkse persvrijheid de nek omgedraaid

Turkije gaat zijn eigen weg. ‘We zijn niet langer onderworpen aan bevelen. Wat voor mij van belang is, is hoe mijn eigen mensen mij noemen.’ Turkije krijgt wederom kritiek van EU-officials vanwege de nieuwste arrestatiegolf in het land. Maar echte gevolgen worden daar niet aan verbonden.

Ondanks het feit dat Erdogan zich van een steeds autoritairder kant laat zien, de doodstraf wil invoeren en de persvrijheid de nek omdraait, blijft ‘Brussel’ met hem in gesprek over toetreding tot de Europese Unie (EU). De EU staat met de rug tegen de muur: de gesprekken zijn immers afgesproken in het migratieakkoord met Turkije – dat zo belangrijk is om de stroom migranten tegen te houden.

Turkije breidt jacht op Koerdische politici uit, EU wil ‘blijven communiceren’. 2016-11-04 17:40:52 Turkish riot police officers use tear gas and arrest demonstrators during a protest against the arrest of pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) lawmakers, in Ankara, on November 4, 2016. The detention of a dozen MPs from the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) including its co-leaders marks the "end of democracy" in Turkey, the party said in a statement on November 4, 2016. "The goal of these measures is to shut down the third largest party in parliament. This is a dark day not only for our party but for all of Turkey and the region as it means the end of democracy in Turkey," it said, vowing not to surrender to these "dictatorial policies". / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

‘Geschiedenis zal over Duitsland oordelen’

Erdogans toorn is de ene keer gericht op de vermeende aanhangers van zijn vijand Fethullah Gulen, de andere keer zijn Koerden die in zijn ogen banden hebben met terreurorganisatie PKK de klos. Diverse prominente politici van de pro-Koerdische partij HDP werden de voorbije week opgepakt. De oppositiepartij heeft het werk in het parlement tot nader order stilgelegd.

Maar blijkbaar voelt Erdogan zich toch genoodzaakt op het commentaar in te gaan. Donderdag riep hij dat Duitsland ‘een toevluchtsoord voor terroristen is geworden’. De Duitsers doen in zijn ogen te weinig om Gulen-aanhangers uit te leveren. De PKK en andere Koerdische radicalen kunnen er gewoon schuilen, zonder de autoriteiten daar ook maar iets aan doen, schamperde hij.

‘De geschiedenis zal Duitsland veroordelen voor medeplichtigheid aan terrorisme.’ De relatie tussen beide landen is flink bekoeld. Er was de Jan Böhmermann-affaire, en na de mislukte putsch waren de Duitsers niet erg te spreken over Erdogans contracoup – die getuige de nieuwste arrestatiegolf naast de verdere beteugeling van de krant Cumhuriyet – nog altijd in volle gang is. ‘Wat hebben we eigenlijk te verwachten van het Westen,’ zei Erdogan vandaag boos. ‘Laten we het heft in eigen handen nemen.’ Volgens hem is ‘Europa in zijn geheel een handlanger van terroristen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.