buitenland

‘Een held voor velen,’ en andere reacties op dood van Castro

26 november 2016Leestijd: 3 minuten

‘Een held voor velen,’ noemt voorzitter van de Europese Commissie de overleden Fidel Castro. Hij, en verschillende anderen reageren zaterdag op de dood van de Cubaanse oud-dictator.

‘Een van de historische figuren van de laatste eeuw en de personificatie van de Cubaanse Revolutie,’ schrijft Juncker in een verklaring. ‘Met de dood van Fidel Castro, is de wereld een man verloren die een held was voor velen. Hij veranderde de koers van zijn land en zijn invloed reikte nog veel verder.’

Weinig tekst

De meeste reacties kwamen echter via Twitter. De Amerikaanse president-elect Donald Trump maakte slechts een feitelijke melding van de dood van Castro op Twitter. ‘Fidel Castro is dead!’, schreef Trump op Twitter, een flink aantal uur nadat Castro’s broer Raúl het overlijden van de vroegere Cubaanse president via de staatsomroep bekendmaakte. Meer tekst wilde Trump er kennelijk niet aan wijden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump verklaarde tijdens zijn campagne herhaaldelijk dat hij de maatregelen van de huidige Amerikaanse president Barack Obama om de banden met Cuba aan te halen terug wil schroeven. Amerika en Cuba kunnen pas zaken doen als Raúl Castro alle politieke gevangenen vrijlaat, meerpartijendemocratie invoert en volledige godsdienstvrijheid toestaat, aldus Trump. Later kwam echter naar buiten dat Trump eerder het handelsembargo met Cuba had geschonden.

De redactie van Elsevier komt komende week met een speciale uitgave over de vrijdag 25 november 2016 op 90-jarige leeftijd overleden Fidel Castro. U kunt de special nu al bestellen >

Ook Nederland sprak zich uit over de dood van Castro. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken condoleerde Cuba en Raúl Castro in het bijzonder met de dood van de oud-leider. ‘Toch een schok,’ aldus Koenders. ‘Hij was een leider van historische proporties, in de eerste plaats voor de Cubanen zelf’.

‘Castro heeft veel mensen hoop gegeven en ook zorg en onderwijs. Maar de mensenrechtensituatie in het land was heel moeizaam,’ zegt Koenders. ‘Dat is die donkere kant’.

Premier Mark Rutte noemde Castro op zijn beurt ‘een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw’. Ook hij benadrukte dat onder het bewind van Castro ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ werden begaan.

Zuid-Amerika positief

De Indiase president Pranab Mukherjee was een van de eersten die zijn medeleven betuigde. Hij deed dat via Twitter. Ook de Indiase premier Narendra Modi sprak zijn steun uit voor het Cubaanse volk.

Zuid-Amerikaanse leiders spreken positief over Castro. President Rafael Corra van Ecuador noemde Castro op Twitter ‘een groot man’, en sloot zijn tweet af met ‘Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!’ Ook president Enrique Peña Nieto van Mexico prijst de oud-president: ‘Fidel Castro was een vriend van Mexico, voorvechter van een wederzijdse relatie gebaseerd op respect, dialoog en solidariteit,’ schrijft hij op Twitter.

De Iraanse ayatolla Ali Khamenei stond stil bij het gesprek dat hij in 1992 met Castro had en zei dat het in Castro’s aard lag om mensen te vertrouwen.

,,Hij belichaamde de Cubaanse revolutie en was een hoofdpersoon in de Koude Oorlog”, aldus de Franse president François Hollande, die Castro in 2015 de hand schudde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.