buitenland

Duitsland verbiedt salafistische groep wél

15 november 2016Leestijd: 2 minuten

De beruchte salafistische Duitse beweging ‘De Ware Religie’ is in strijd met de Duitse grondwet en wordt daarom verboden. Politieacties door het hele land moeten de beslissing kracht bij zetten.

Honderden politieagenten doorzoeken dinsdag 200 moskeeën, kantoren en woningen van aanhangers van de salafistische groep, verdeeld over tien deelstaten. Bij een van de invallen werd het huis van haatprediker Ibrahim Abou Nagie, die vanuit Keulen opereert, doorzocht. In eerste instantie gaat het de Duitse autoriteiten niet om arrestaties, maar om het in beslag nemen van bewijs.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is het handelen van de islamitische vereniging in strijd met de grondwet en wordt deze  – na een onderzoek van meer dan een jaar – officieel verboden. De Ware Religie zou aanhangers oproepen mee te doen aan de jihadstrijd en is een belangrijke plek waar Syriëgangers worden gerekruteerd. Volgens de Duitse inlichtingendienst zijn zeker 140 aanhangers naar Syrië of Irak getrokken, om Islamitische Staat (IS) bij te staan.

Broeinest van jihadisten
De Ware Religie werd opgericht in 2005 en verkreeg onder meer bekendheid door een grootschalige uitdeelactie van korans. Ook bouwde Abou Nagie online een netwerk op voor honderden salafisten, haalde hij geld op voor reizen naar Syrië en verspreidde hij via zijn website duizenden propagandavideo’s. De groep heeft als doel de Duitse constitutionele orde te verwerpen, aldus het ministerie.

In die video’s zou Abou Nagie ‘een militante houding hebben ten opzichte van de vrije democratische rechtsorde’. Een voorbeeld: in een video met als titel ‘de misleiding van de democratie’ zegt Abou Nagie: ‘Democratie is tegen islam. Democratie is het tegenovergestelde van islam.’

AIVD wantrouwt salafistisch imperium familie Salam al jaren. Nu loopt er een formeel onderzoek naar witwassen>

De Duitse regering benadrukt dat het verbod op de salafistische organisatie geen verbod op de islam of de distributie van korans betekent. Alleen waar de islam wordt misbruikt door extremisten, is een verbod mogelijk. In Nederland wil de politiek vooralsnog niet overgaan tot het verbieden van salafistische organisaties: alleen als die ontegenzeggelijk de wet overtreden, kan zo’n groep worden verboden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.