buitenland

Documenten onthullen IS-plannen voor duizenden aanslagen

28 november 2016Leestijd: 2 minuten

Een Britse generaal heeft informatie vrijgegeven uit documenten die zijn gevonden in door Islamitische Staat bezette gebieden. Uit de documenten blijkt dat IS duizenden aanslagen heeft voorbereid, met Europese steden als belangrijkste doelwit.

jihadistIS geeft ‘les in onthoofden’ aan volgelingen in online video

De documenten leggen de ambitieuze plannen van IS voor Europa bloot, melden Britse media. Volgens generaal Rupert Jones wordt een aantal documenten, computers en mobiele telefoons van IS nu gecheckt door Westerse autoriteiten.

Belangrijke informatie

De coalitie trof de gegevens aan in belangrijke IS-gebouwen in Manbij, dat in augustus door de Koerden werd veroverd op IS. De terreurgroep liet daar een scala aan belangrijke informatie achter, waar de Europese autoriteiten dankbaar gebruik van willen maken.

Jones meldt dat de documenten en apparaten naar een veilige plek zijn gebracht, waar de geheime diensten de gegevens zal vertalen en ontcijferen: honderden analisten en vertalers zouden naar een geheime basis zijn gevlogen.

Er wordt gesproken van een ‘ongehoorde’ doorbraak: de autoriteiten verwachten dat een netwerk van geldschieters, bondgenoten en propaganda-verspreiders kan worden blootgelegd. ‘IS heeft heel duidelijk laten zien wat het kan doen in Europa en in andere delen van de wereld,’ zegt Jones in een statement. ‘Als we Groot-Brittannië veilig willen houden, moeten we korte metten maken met de terreurgroep.’

IS richt zich op ‘lone wolf’-aanslagen

Als Mosul wordt heroverd, hopen de autoriteiten ook daar meer informatie te vinden over de strategie van IS. Volgens Jones is de informatie onmisbaar in de strijd tegen IS: ‘Niemand van ons staat nog te kijken van de plannen van de groep.’

De jihadistengroep richt zich recentelijk vooral op aanslagen door ‘lone wolf’-aanhangers in gebieden van de ‘vijand’: West-Europa en de Verenigde Staten. In Irak en Syrië verliest de groep veel terrein, waardoor het hoopt schade aan te richten met individuele aanslagen in andere gebieden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.