buitenland

Trump kiest voor deze conservatieve kabinetsleden

18 november 2016Leestijd: 2 minuten

Donald Trump heeft de eerste belangrijke plekken in zijn kabinet weten in te vullen. De Republikeinse senator Jeff Sessions, Tea Party-Congreslid Mike Pompeo en voormalig generaal Mike Flynn moeten Trump helpen een aantal van zijn beloftes waar te gaan maken.

Sessions (69) wordt de volgende minister van Justitie, melden Amerikaanse media vrijdag. De senator uit Alabama was een van Trumps eerste en meest vocale politieke vrienden gedurende de verkiezingscampagne en wordt daarvoor nu beloond.

2016-11-17 15:46:59 US Senator Jeff Sessions of Alabama talks to the media at the Trump Tower in New York on November 17, 2016. President-elect Donald Trump has chosen Jeff Sessions, a conservative senator who was one of his early backers in the race for the White House, to be attorney general, US media reported November 18, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Sessions. Foto: AFP

Sessions is een conservatieve senator en een graag geziene gast in Republikeinse kringen. Personeel van Sessions speelde volgens The Washington Post een grote rol bij het bepalen van Trumps immigratieplannen, waaronder het plan om miljoenen illegale migranten het land uit te zetten.

Hij heeft ook critici: in de jaren 80 werd hij beschuldigd van racistische uitspraken, en besloot de Senaat hem niet te benoemen tot federale rechter. Sessions ontkent de aantijgingen tot de dag van vandaag en naar verwachting wordt de benoeming tot minister ditmaal geen probleem.

Democratische oud-generaal kritisch over Obama
En ook voor de belangrijke post van nationale veiligheidsadviseur heeft Trump zijn man gevonden: oud-generaal Michael Flynn (57). Hij is een geregistreerd Democraat en werkte – na een jarenlange militaire carrière – tussen 2012 en 2014 onder Barack Obama als directeur van de militaire inlichtingendienst.

Na zijn ontslag werd hij juist een van de meest felle tegenstanders van Obama, vooral wat betreft het Amerikaanse beleid tegen jihadisten. Net als Trump staat Flynn bekend als een voorstander van betere relaties met het Rusland van Vladimir Poetin. Als veiligheidsadviseur zal Flynn bij vrijwel elke grote beslissing betrokken worden die te maken heeft met Defensie of Buitenlandse Zaken.

Hoekstra geen CIA-directeur, Pompeo wel
Terwijl de naam van de Nederlandse politicus Pete Hoekstra veelvuldig werd genoemd als nieuwe CIA-directeur, heeft Trump gekozen voor een ander: Congreslid Mike Pompeo (52).

Het Tea Party-lid is relatief onbekend, maar heeft nauwe banden met vicepresident Mike Pence. In zijn zes jaar als Congreslid was hij steevast kritisch over de Irandeal (net als Trump) en probeerde hij de NSA meer macht te geven om gegevens te verzamelen. In de komende dagen en weken worden meer benoemingen verwacht, waaronder die van minister van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.