buitenland

CIA-chef waarschuwt Trump: laat Iran-deal toch met rust

30 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het zou echt een heel slecht idee zijn om een streep te zetten door het atoomakkoord met Iran, waarschuwt de vertrekkende CIA-chef John Brennan. Als de gekozen president Donald Trump dat plan toch doorzet, zou dat ‘rampzalig’ zijn.

Brennan noemt het zelfs ‘het toppunt van domheid’ in een interview met de BBC. Een einde aan het atoomakkoord zou juist de haviken in Iran in de kaart spelen.

De deal om zeep helpen

Als de Islamitische Republiek vervolgens nieuwe pogingen gaat doen om kernwapens te ontwikkelen, kunnen andere staten volgen, vreest Brennan. De risico’s van een dergelijke actie door Trump zullen dus groot zijn. Bovendien zou het feit dat een nieuwe regering een deal van de vorige om zeep helpt ‘zonder precedent’ zijn.

Tijdens de verkiezingscampagne, waarin hij het opnam tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, zei Trump dat hij van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran af wil. Trump zei zelfs dat hij het ontmantelen van deze ‘desastreuze deal’ als een topprioriteit zag.

Ook een waarschuwing over Rusland

Maar volgens de huidige Amerikaanse president zal het zo’n vaart niet lopen. Barack Obama zegt dat Iran het eerste jaar na het sluiten van het akkoord heeft laten zien dat het land zich aan de afspraken houdt. Ook zou Trump rekening moeten houden met de impact die het schrappen van de deal op Amerika’s innigste bondgenoten heeft. De vertrekkend chef van de CIA heeft overigens meer waarschuwingen voor Trump.

Zo doet Trump er volgens Brennan verstandig aan om Russische beloften met de nodige scepsis te benaderen. Die zijn volgens hem in het verleden dikwijls niets waard gebleken. Het Kremlin heeft de sleutel in handen wat betreft de toekomst van Syrië, erkent Brennan, maar hij twijfelt of Rusland wel echt tot een vredesakkoord wil komen. De Russen zouden ‘oneerlijk’ zijn geweest in hun onderhandelingstactiek. Ze zouden het hele proces hebben willen rekken, zodat de hevig belegerde stad Aleppo zou ‘stikken’. Brennan vertrekt in januari – dezelfde maand dat Trump wordt ingezworen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.