Corbyn wil dat May zijn Brexit-eisen inwilligt, want anders…

06 november 2016Leestijd: 2 minuten
Corbyn zou May wel eens flink kunnen tegenwerken - bron:AFP

De Britse premier Theresa May heeft er mogelijk een probleem bij: Labour- en oppositieleider Jeremy Corbyn. Hij is niet van plan zomaar goedkeuring te geven aan de Britse regering voor onderhandelingen over een Brexit.

Corbyn liet tegen de Sunday Mirror weten dat hij niet zomaar akkoord gaat met een Brits vertrek uit de Europese Unie. De regering moet eerst maar eens aan zijn wensenlijstje tegemoet komen.

Corbyn wil allerlei garanties

Zo wil de socialist onder meer de garantie dat bedrijven toegang houden tot de Europese interne markt. De oppositieleider heeft nog meer wensen: bijvoorbeeld garanties op het gebied van onder meer werknemersrechten en milieubescherming. Als dat allemaal niet gebeurt, behoort een blokkade van het cruciale overleg met de andere 27 EU-lidstaten en ‘Brussel’ tot de mogelijkheden, dreigt Corbyn.

Er wordt veel gesproken over een harde en een zachte Brexit. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Lees het hier >

De Conservatieve partij van May heeft in het Britse parlement maar een krappe meerderheid. Een paar dissidenten kunnen al roet in het eten gooien. De Labourleider zegt overigens niet van plan te zijn de referendumuitslag overboord te gooien. ‘We accepteren het. We trekken de uitslag van het referendum niet in twijfel. Een tweede volksraadpleging komt er wat ons betreft niet.’

Fikse tegenvaller voor May

Het Britse gerechtshof High Court oordeelde donderdag dat er toestemming nodig is van het parlement om het koortsachtige overleg met de EU te beginnen. De regering kan daar niet zelf over besluiten. Een fikse tegenvaller voor May, die het dan ook niet met dit besluit eens is. Ze gaat ertegen in beroep, en waarschuwt de parlementsleden niet in te gaan tegen de overduidelijke ‘nee’-stem van de Britten in juni.

‘Het resultaat was duidelijk. Het is legitiem. De parlementsleden die de resultaten van het referendum betreuren, moeten aanvaarden wat het volk heeft beslist’, aldus May. Ze wil dat de volledige focus komt te liggen bij een zo goed mogelijke uitkomst van de onderhandelingen. ‘Dat is in het belang van Groot-Brittannië.’ May wilde eigenlijk in maart volgend jaar artikel 50 in werking stellen – waarmee de onderhandelingen over een Brits vertrek kunnen beginnen. Ze is bang dat de Britse tactiek en strategie wordt weggegeven als daarover openlijk wordt gedebatteerd in het parlement.