buitenland

Zit Duitsland wel te wachten op vierde termijn van Merkel?

21 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) stelt zich opnieuw kandidaat voor de verkiezingen. Ze gaat daarmee voor een vierde termijn.

Norbert Roettgen, een CDU-partijprominent, onthulde haar wens om opnieuw te worden herkozen eerder deze week aan CNN, en Merkel bevestigde het zondagavond op een persconferentie in Berlijn.

Lang nagedacht

Merkel liet weten dat ze heel lang heeft nagedacht voordat ze een besluit nam.

Volgens Merkel wordt de stembusgang van 2017 de moeilijkste sinds de hereniging van Duitsland in 1990. Ze zei dat er rekening moet worden gehouden met ‘uitdagingen van links en rechts en met de grote tegenstellingen in de maatschappij’.

‘Ook op Europees en internationaal niveau worden onze waarden en manier van leven betwist,’ zegt Merkel. Ze wil de samenleving naar eigen zeggen bij elkaar houden en dat moet worden voorkomen dat haat wordt gevoed.

Record verbreken

‘Ze is absoluut vastberaden, bereidwillig en er klaar voor om opnieuw bij te dragen aan de internationale liberale orde. Ze is de hoeksteen van dit politieke concept in het westen (…) dus ze stelt zich opnieuw kandidaat en zal zich gedragen als een verantwoordelijke leider,’ aldus Roettgen vorige week dinsdag.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Ze werd eerder al twee keer herkozen, eerst in 2009 en toen nog eens in 2013. Als ze nog een termijn aanblijft, verbreekt ze het record van partijgenoot Helmut Kohl en geldt ze als langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland.

Dalende populariteit van Merkel

Als Merkel zoals verwacht op het congres in Essen weer tot CDU-leider wordt gekozen, maakt ze kans op een vierde termijn.

Het is alleen nog maar de vraag of de Duitse bevolking wel zit te wachten op nog vier jaar Merkel. Haar populariteit lijkt tanende: een op de twee Duitsers zei eerder tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn. Dat is iets meer dan in november vorig jaar, de laatste keer dat de krant deze peiling liet uitvoeren. 42 procent is voor nog eens vier jaar Merkel, acht procent weet het niet. Vooral haar naïeve aanpak van de migratiecrisis heeft haar reputatie flinke deuken gebracht.

Het is nog onduidelijk tegen wie ze het moet opnemen bij de verkiezingen. Het rechtse AfD schuift Frauke Petry naar voren, de SPD weet het nog niet. Er zijn geruchten over een terugkeer van EU-leider Martin Schulz naar Duitsland, maar ook de naam van Sigmar Gabriel wordt genoemd. Ook het blok van Die Linke en De Groenen komen nog met een eigen kandidaat voor het bondskanselierschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.