buitenland

Zo reageert Jan Böhmermann op uitspraak Duits OM (video)

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse justitie besloot dinsdag om komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen voor zijn gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In Turkije wordt boos gereageerd op deze beslissing, de komiek zelf komt met een luchtige reactie.

In een filmpje dat hij via Facebook de wereld in heeft gebracht, leest Böhmermann eerst quasi-serieus een verklaring voor.

Gedicht over Erdogan

Daarin zegt de komiek dat hij en zijn team nog altijd volledig achter het gedicht staan, dat werd uitgezonden op de Duitse omroep ZDF en tot een storm van protest leidde uit Ankara. In het gedicht noemde Böhmermann Erdogan onder meer een ‘schapen- en geitenneuker’, en een ‘consument van kinderporno’. Zijn uitlatingen werden vervolgens strafrechtelijk onderzocht door de Duitse justitie – na groen licht van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Maar gisteren kwam daar dan het verlossende woord voor Böhmermann: het onderzoek naar hem wordt stopgezet, van vervolging zal geen sprake zijn. Maar binnen de clan van Erdogan klinkt – niet heel verrassend – flinke kritiek. Een van de vertrouwelingen van de president, de in Duitsland opgeleide jurist Mustafa Yeneroglu, spreekt van ‘juridische vingervlugheid’ en een ‘schandaal’ voor het Duitse rechtssysteem.

Slotlied uit Life of Brian

Maar Böhmermann trekt zich daar allemaal niets van aan. ‘Als de media nog vragen hebben, kunnen ze die stellen. Doe dat onderaan de video.’ Om eraan toe te voegen: ‘De tien vragen met de meeste likes zullen door mij worden beantwoord. Verdere interviews geef ik niet. Heb daar alstublieft respect voor.’

Böhmermann besluit zijn zeven minuten durende verklaring – die hij gisteren al aankondigde op zijn populaire Facebookpagina (bijna 1 miljoen volgers) – met het slotlied uit de film Life of Brian van de beroemde Britse comedyformatie Monty Python. Deze film geldt als een komische aanklacht tegen (georganiseerde) religie en gelovige aanhangers. Always look on the bright side of life, zingt Böhmermann.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.