buitenland

Waarom Servië nerveus wordt van uitslag Orbáns referendum

04 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Een bezorgd geluid vanuit Servië na de uitslag van het Hongaarse referendum. De Servische president Tomislav Nikolić benadrukt dat zijn land ‘geen plicht’ heeft om migranten op te nemen.

De uitspraak volgt op het controversiële Hongaarse referendum, waarin een meerderheid van de kiezers stemde tegen het migrantenquotum van de Europese Unie (EU).

Referendum officieel ongeldig

Later bleek echter dat de kiesdrempel niet werd gehaald, en het referendum daarom ongeldig is. Dat kan de Hongaarse premier Viktor Orbán niet deren: hij noemde het een ‘geweldige overwinning’. Helemaal ongelijk heeft hij niet: van de mensen die hun stem uitbrachten, stemde 98 procent tegen het quotum.

Dit vormt blijkbaar aanleiding voor buurland Servië om zich zorgen te maken over wat er zou gebeuren met asielzoekers die door Hongarije geweigerd worden. ‘Wij hebben de plicht niet om migranten op te nemen,’ zei Nikolić na de Hongaarse uitslag.

Dat klopt inderdaad: Servië zit namelijk (nog) niet bij de EU, en zou daarom sowieso niet onder het herverdelingsplan vallen. Toch ziet Nikolić zich genoodzaakt om alvast na te denken over de consequenties ervan. Een nieuw grenshek om de migrantenstroom te stoppen is een optie, impliceert hij.

Migranten Servië kunnen geen kant op

‘Als Servië een trechter wordt waaruit het water niet meer weg kan, omdat anderen hun grenzen sluiten, moet Servië ook de grenzen sluiten, ongeacht van onze overtuigingen,’ zei hij tegen lokale media.  ‘We hebben geen plicht als zij besluiten om 1 miljoen mensen terug naar Servië te sturen.’ De migranten moeten volgens hem dan terug naar de plekken waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.

Ondanks het feit dat het land geen EU-lidstaat is, heeft Servië wel last gehad van de migratiecrisis. Het land heeft grenzen met Roemenië en Bulgarije, beide wel EU-landen, en heeft sinds juli te maken met een groep van ongeveer 3.000 migranten die daar vastzitten. Het is het gevolg van het feit dat buurlanden de grenzen wel sloten.

Migranten naar ‘lege plekken in Afrika’ sturen

Ook de Tsjechische president Milos Zeman, bekende tegenstander van immigratie, deed een duit in het zakje. Hij stelde voor om economische migranten naar ‘onbewoonde Griekse eilanden’ of ‘lege plekken’ op het Afrikaanse continent te sturen.

Griekenland zou migranten op onbewoonde plekken kunnen opvangen, in ruil voor een vermindering van de Griekse schuld aan crediteuren van de EU en het IMF, was zijn suggestie. Anders dan Servië, heeft Tsjechië wel te maken met een eventueel migrantenquotum.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.