buitenland

Surrealistische beelden van brandende zwavelbergen door IS (video)

25 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Terwijl het offensief op de Iraakse stad Mosul vordert, proberen leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hun positie op creatieve wijze te verstevigen. Bij de Mishraq-zwavelfabriek ten zuiden van Mosul hebben terroristen van IS brand gesticht en bommen af laten gaan in en om een aantal zwavelbergen.

De brandjes resulteren in onwerkelijke, bijna apocalyptische beelden, zoals te zien is in een video van CNN.

Giftige rookpluim

Op de beelden zijn onder meer lavendelkleurige vlammen en paarse rook te zien, met op de achtergrond grote gele rotsformaties. Omdat de rotsen uit pure zwavel bestaan, zorgen de brandjes voor een uitstoot van zwaveldioxide, een giftig gas dat zich vormt door zwavel in de lucht te verbranden.

De toxische rookpluim zou ook over een legerbasis hebben getrokken die gebruikt wordt door de Amerikanen en Iraakse regeringstroepen om het offensief op Mosul te coördineren, schreef The Washington Post zaterdag. Militairen op de legerbasis moeten noodgedwongen gasmaskers dragen.

Maar dat geldt niet voor iedereen in de buurt van de rotsformaties. Volgens CNN-verslaggeefster Arwa Damon lopen reddingswerkers en schoonmaakpersoneel er zonder gasmaskers rond. Ook moesten omwonenden medische hulp zoeken vanwege ademhalingsproblemen. Sommigen liepen brandwonden op toen de wolk over het gebied heen trok.

Gasmaskers voor het Iraakse leger

Het is niet de eerste keer dat IS chemische aanvallen uitvoert. In Syrië zouden de terroristen bijvoorbeeld meerdere malen mosterdgas hebben ingezet.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger is het een tactische zet van IS, om ervoor te zorgen dat de Iraakse troepen worden gestremd bij het offensief op Mosul. De internationale coalitie tegen IS, onder leiding van Amerika, zou het Iraakse leger en de bevriende peshmerga-troepen ongeveer 24.000 gasmaskers hebben gegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.