buitenland

Einde van een tijdperk: Thaise koning Bhumibol (88) overleden

13 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Thaise koning Bhumibol Adulayej is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Met zijn overlijden komt een einde aan een tijdperk van de langstzittende monarch ter wereld en verliest Thailand een van zijn weinige stabiele factoren.

Koning Bhumibol Adulayej was sinds 9 juni 1946 het staatshoofd van Thailand, nadat hij zijn broer Rama opvolgde, die op 18-jarige leeftijd overleed. Met de 70 jaar die Bhumibol als koning fungeerde van het Zuid-Oost Aziatische land, was hij al geruime tijd de langstzittende monarch ter wereld. Er is een rouwperiode van een jaar afgekondigd in Thailand.

Een stabiele factor

Bhumibol had het hoogste aanzien in zijn land en genoot een zekere heiligstatus. Op een belediging van zijn naam staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf van vijftien jaar. Ook wordt zijn verjaardag – een nationale feestdag – Vaderdag genoemd en horen bioscoopbezoekers in Thailand voorafgaand aan een film muziek ter ere van de koning, waarop zij verplicht zijn te gaan staan.

Maar sinds 2009 ging het bergafwaarts met de gezondheid van de Thaise koning, die vaak als een van de weinige stabiele factoren van zijn land werd bestempeld. Diverse hartoperaties zorgden ervoor dat de Thai hun staatshoofd in geen tijden hadden gezien.

Scherpe redes

Bhumibol Adulayej overleefde in zijn lange periode als koning meer dan tien militaire staatsgrepen. Een aantal van die militaire regimes heeft vroegtijdig het veld moeten ruimen nadat de koning in zijn traditionele Vaderdagspeech zijn onvrede uitsprak.

Met die scherpe redes heeft Bhumibol Thailand meer dan eens weten te behoeden voor een dictatuur. De huidige junta-regering van generaal Prayuth Chan-o-cha, die in Thailand steeds meer macht naar zich toetrekt, ontkomt aan een dergelijke speech.

Bhumibol wordt opgevolgd door zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn (64) die in eigen land niet bepaald geliefd is en zijn gehele leven in de schaduw heeft gestaan van zijn vereerde vader. Er wordt verwacht dat de nieuwe koning meer macht naar zich zal toetrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.