buitenland

Hoe lang gaat gedoogregering van Mariano Rajoy standhouden?

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Na maanden van onderhandelingen lijkt Spanje nu echt op weg naar een nieuwe regering. Maar of het kabinet onder leiding van premier Mariano Rajoy lang stand zal houden, is allerminst zeker.

De sociaal-democratische partij PSOE hakte afgelopen weekend eindelijk de knoop door. De socialisten zullen de verkiezing van Mariano Rajoy in het Spaanse parlement van aankomende zaterdag niet dwarsbomen. Verrassingen daargelaten, zal Rajoy vanaf maandag Spanje – met een nieuw te vormen kabinet – gaan leiden. Ondanks twee verkiezingen wacht de Spaanse bevolking al sinds december 2015 op een nieuwe coalitie.

Kleinste parlementssteun ooit

Het belooft een zware klus te worden voor de man die sinds december 2011 aan de macht is in Spanje. Zijn kabinet zal de boeken in gaan als de regering met de kleinste parlementssteun ooit in de Spaanse politieke geschiedenis. De Partido Popular wist bij de verkiezingen in juni dit jaar slechts 137 van de 350 zetels te bemachtigen.

De socialistische PSOE en de liberale partij Ciudadanos, met respectievelijk 85 en 32 zetels, zullen de regering gedogen, maar geen enkele oppositiepartij heeft zijn onvoorwaardelijke steun aan Rajoy uitgesproken. Bij elk plan moet nu onderhandeld worden over een meerderheid.

Tegenwerken van de begroting

De PSOE waarschuwde de herkozen premier dan ook dat hij er niet van uit moet gaan dat zijn begroting er zomaar door het parlement zal komen. Toch zullen de socialisten zelf op hun tellen moeten passen.

De partij bevindt zich in een zware crisis, na een coup in september waarbij voorzitter Pedro Sanchez werd afgezet. PSOE heeft momenteel belang bij een nieuwe regering: in de peilingen staat de partij er slecht voor, en nieuwe verkiezingen zouden niet goed uitkomen.

Op zoek naar dialoog

Mariano Rajoy loopt vast vooruit op de verkiezing van aankomende zaterdag en is vastberaden om zijn nieuw te vormen regering te laten slagen. Toch is hij bovenal voorzichtig. ‘We zullen elke dag opnieuw moeten bouwen, bouwen aan een meerderheid. Om die reden hebben we regering nodig die open staat voor een dialoog,’ zei hij woensdag.

‘Die dialoog is wat ik aanbied; ik ben bereid om over alle onderwerpen te onderhandelen zoveel nodig is.’ In ruil voor de dialoog en nauw contact met de oppositie, richtte Rajoy zicht tot slot op het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn tegenstanders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.