buitenland

Raket afgevuurd ‘in de richting van Mekka’, zegt Saudi-Arabië

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Sjiitische rebellen in Jemen zouden een raket hebben afgevuurd in de richting van Mekka. Het projectiel werd voortijdig onderschept door het Saudische leger.

De onderschepping en vernietiging van het projectiel had plaats op zo’n 65 kilometer van Mekka, laat Saudi-Arabië weten volgens The New York Times.

Doelwit zou niet Mekka zijn geweest

Het doelwit zou niet de voor moslims heilige stad zijn geweest, maar het internationale vliegveld van Jeddah, zeggen de rebellen zelf in het door hen gecontroleerde tv-station Al-Masirah. Mekka is de belangrijkste stad binnen de islam, en een plek waarnaartoe moslims minimaal een keer in hun leven de hadj (bedevaart) moeten ondernemen.

Als moslims bidden, richten zij waar dan ook ter wereld hun lichaam in de richting van deze voor hen heilige stad. Als de Saudische claim klopt, is het de verst reikende aanval van de rebellen sinds het begin van de burgeroorlog in Jemen.

Bommen op sjiitische Houthi’s

Die brak uit in 2014, nadat de Jemenieten in opstand waren gekomen tegen het bewind van Ali Abdullah Saleh. Ook Saudi-Arabië is als belangrijk en machtig buurland inmiddels betrokken bij de oorlog. Het land bombardeert doelen van de Houthi’s, die op hun beurt worden gesteund door Iran – aartsrivaal van Saudi-Arabië. Maar de nieuwste raketaanval toont aan dat de Houthi’s nog altijd in staat zijn om de vijand in het hart te raken. Volgens het leger zou de plek waarvandaan het projectiel werd afgeschoten, ter vergelding meteen zijn aangevallen.

De Saudische luchtaanvallen leiden tot aanzwellende kritiek – ook van bondgenoot Amerika. De ontzetting was vooral groot na een verwoestend bombardement op een rouwdienst in de hoofdstad Sana’a begin oktober, waarbij veel (burger)slachtoffers te betreuren waren. De Verenigde Staten zeiden daarop hun samenwerking met de Saudiërs te ‘heroverwegen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.