buitenland

Rechter oordeelt: ontruiming Jungle Calais is niet inhumaan

18 oktober 2016

De Franse rechter heeft bevestigd dat de ontruiming van de ‘Jungle, het enorme migrantenkamp bij Calais, gewoon door mag gaan. Ngo’s spanden eerder een zaak aan om de ontruiming te stoppen.

In het kamp zitten nog altijd duizenden asielzoekers.

Activisten betoogden eerder dat de ontruiming van het kamp in strijd zou zijn met het verbod op de inhumane behandeling van individuen. Niet volgens de rechter: ‘de ontruiming van het kamp maakt juist een einde aan dergelijke behandeling, die de migranten nu ervaren,’ aldus het oordeel.

De Franse regering is blij met het oordeel. De rechter bevestigt onze ‘humanitaire aanpak en de vastberadenheid’ om zo snel mogelijk, nog voor de winter, te beginnen met de ontmanteling van het kamp, zegt minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Overlast door migranten

De Franse autoriteiten willen nog voor het einde van het jaar een einde maken aan het provisorische tentenkamp bij de Franse havenlast. De Jungle zorgt al geruime tijd voor overlast voor buurtbewoners en vrachtwagenchauffeurs.

Die laatste groep klaagde eerder over bedreigingen en geweld door migranten die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Migranten zouden de weg onder meer versperren met brandende blokkades en bedreigen chauffeurs met wapens.

Eerder bleek overigens ook dat de activisten die zich in het kamp bemoeien met de migranten, lang niet altijd onschuldig zijn. Beschuldigingen van seksueel misbruik door (vaak vrouwelijke) vrijwilligers staken de kop op.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR reageerde bezorgd op de aantijgingen en riep organisaties op een zero tolerance-beleid te hanteren jegens seksuele relaties tussen vrijwilligers en migranten. Omdat het kamp niet officieel door UNHCR erkend wordt, kan er een geen controle worden uitgevoerd over wie er als vrijwilliger binnenkomt.

Inzet van kinderen is strategisch

Een aantal migranten krijgt binnen enkele dagen toestemming om de oversteek naar het Britse eiland te maken. Het gaat om zo’n 300 onbegeleide jongeren die vastzitten in De Jungle. Voordat het kamp volledig wordt opgeruimd, voor het einde van 2016, wordt onderdak gezocht voor de 1.200 minderjarigen in Calais.

Het bleek eerder dat vooral Afghanen hun kinderen naar Europa sturen, in de hoop via gezinshereniging daar zelf uiteindelijk ook te eindigen. Volgens het Europese kantoor voor Asielzaken (EASO) is het reizen van jonge Afghanen daarom een ‘strategische’ zet.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.