buitenland

‘Hier zijn we niet op voorbereid’: IS gebruikt drones met explosieven

12 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst zou terreurgroep Islamitische Staat (IS) een succesvolle drone-aanval hebben uitgevoerd in Irak, waarbij twee Franse soldaten zwaargewond raakten. Het Amerikaanse leger probeert in allerijl manieren te vinden om de drones uit te schakelen.

De Franse krant Le Monde schrijft over de aanval, die begin deze maand werd gepleegd. Twee Franse soldaten zagen een drone en haalden die uit de lucht. Even daarna ontplofte het vliegtuigje. Het is onduidelijk of de drone op afstand tot ontploffing is gebracht. Een andere mogelijkheid die Amerikaanse officials bekijken is dat er een tijdbom aan de drone was vastgemaakt.

Het Franse leger wil niets zeggen over het incident, waarbij twee Peshmerga-strijders overleden. De Franse slachtoffers werden overgebracht naar een ziekenhuis in Frankrijk; een van hen verkeert in levensgevaar.

Niet de eerste keer, maar moeilijk te stoppen
De terreurgroep is al langer bezig met het ontwikkelen van drones. Het Pentagon geeft toe dat IS de afgelopen maand tot tweemaal toe probeerde om aanvallen op Irakezen uit te voeren met kleine drones. Het ging om simpele toestellen, die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn in webwinkels als Amazon, waar explosieven aan waren verbonden. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, wel werden gebouwen zwaar beschadigd.

Na die aanvallen besloot het Amerikaanse leger alle eenheden in Irak te waarschuwen voor het gevaar van de nieuwe dreiging. De terreurgroep gebruikte de vliegtuigjes al langer om verkenningsvluchten mee te maken. In augustus riep IS aanhangers op om aanslagen te plegen met drones tijdens de Olympische Spelen. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

‘Amerikanen zijn niet goed voorbereid’
Dat ze nu ook worden ingezet als wapens in Irak is eigenlijk geen verrassing, zeggen militaire experts tegen The New York Times. ‘We zouden hier klaar voor moeten zijn, maar dat zijn we niet,’ zegt P.W. Singer van denktank New America. ‘Terwijl de strijd voortduurt, leert onze vijand bij,’ zei generaal Sean MacFarland afgelopen augustus al.

Volgens de krant weten de Amerikanen niet wat de beste manier is om de drones neer te halen, ondanks dat ze zelf ook veelvuldig gebruik maken van de kleine vliegtuigjes. Terwijl de CIA en andere inlichtingendiensten proberen vast te stellen hoever Islamitische Staat is met het ontwikkelen van gevechtsdrones, tracht het Pentagon in allerijl manieren te vinden om de explosieve drones te stoppen. In de zomer vroeg het de regering om een investering van 20 miljoen dollar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.