buitenland

Antonio Guterres (67) is nieuwe baas Verenigde Naties

13 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Antonio Guterres is donderdag door de Algemene Vergadering officieel aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal van de VN. De Portugees volgt op 1 januari de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op, die er twee termijnen op heeft zitten.

Vorige week werd hij al door de Veiligheidsraad verkozen, en was het al zo goed als zeker dat hij het zou worden. ‘Ik ben vereerd en gelukkig,’ twitterde Guterres toen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Guterres is voormalig premier

De socialist Guterres  was van 1995 tot 2002 minister-president van Portugal, en werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève.

‘Hij is waarschijnlijk het meest bekend op de plek waar het er het meest toe doet: op de frontlinies van gewapende conflicten en menselijk lijden’, zei de huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon na de stemming. ‘Ik heb zijn advies altijd gekoesterd, en zijn dienstbare instelling gekoesterd.’

Wie mag in het team?

Binnen de muren van de VN vragen mensen zich nu af wie Guterres zal kiezen voor zijn team. Diplomaten speculeren dat China de post van chef vredesmissies op het oog heeft, en dat Rusland graag politieke zaken wil leiden.

Momenteel is een Fransman chef vredesmissies en leidt een Amerikaan politieke zaken. Volgens een bron bij de Veiligheidsraad hebben diverse mensen er vooraf bij Guterres op aangedrongen het niet op een akkoordje te gooien met Rusland en China in ruil voor hun stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.