buitenland

Midden-Italië weer getroffen door aardbeving: ‘grote paniek onder burgers’

30 oktober 2016

Midden-Italië is zondag opnieuw opgeschrikt door een heftige aardbeving. De beving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter en het epicentrum lag ten zuidoosten van de stad Perugia.

De aardbeving werd in grote delen van Italië gevoeld, maar het plaatsje Norcia werd het hardst geraakt, meldt BBC. Verschillende gebouwen werden daarbij verwoest.

Schrik onder bevolking is groot

Volgens het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum deed de aardbeving zich voor om 7.40, op een diepte van slechts 1,5 kilometer. Volgens de Italiaanse dienst voor burgerbescherming zijn op veel plaatsen gebouwen ingestort, maar is er nog niets bekend over eventuele slachtoffers. De telefoonverbindingen zijn op veel plaatsen in het getroffen gebied uitgevallen.

Lees ook
Waarom is juist Italië zo gevoelig voor aardbevingen?2016-08-25 09:34:26 Damaged houses are pictured in Pescara del Tronto on August 25, 2016, a day after a 6.2-magnitude earthquake struck the region killing some 247 people. The death toll from a powerful earthquake in central Italy rose to 247 on August 25, 2016 amid fears many more corpses would be found in the rubble of devastated mountain villages. Rescuers sifted through collapsed masonry in the search for survivors, but their grim mission was clouded by uncertainty about exactly how many people had been staying in communities closest to the epicentre of the quake of August 24. / AFP PHOTO / MARCO ZEPPETELLA

Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat de schrik onder de bevolking groot is. Burgers liepen verschrikt en gedesoriënteerd over straat. In de provincie Umbrië en steden als Florence en Ancona werd de beving lang en duidelijk gevoeld, vooral op de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen. Maar ook in de hoofdstad Rome en zelfs in Venetië in het noorden werden bevingen waargenomen. In Rome is de metro voor onbepaalde tijd stopgezet.

Italianen in spanning

De Italianen leven al weken in spanning omdat de aarde onrustig is. In augustus kwamen bij een zware beving in de omgeving van het stadje Amatrice bijna 300 mensen om. Vorige week werden ook verschillende aardbevingen waargenomen, waarbij enkele gewonden vielen en vooral veel materiele schade werd aangericht.

De aardbevingen in Italië zijn een logisch gevolg van de geografische ligging van het land. Volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut werd de beving in augustus veroorzaakt door het uitdijen van het Tyrreense Bekken, een sedimentair bekken tussen Sicilië en Sardinië.

Daardoor wordt de Eurazië-plaat sneller naar de Afrikaanse tektonische plaat geduwd. Hierdoor ontstaat er flink wat wrijving. De platen kunnen de druk dan niet meer aan, waardoor een beving plaatsheeft. De meest seismische activiteit in Italië is in het gebied waar de Apennijnen lopen – een bergketen die zich uitstrekt over vrijwel het gehele schiereiland, van het noordwestelijk gelegen Ligurië tot in Calabrië, 1.350 kilometer zuidelijker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.