Luxemburg: EU-grenzen sluiten om kiezers ‘lesje te leren’

11 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Bettel komt met een opmerkelijk plan om 'steun voor de EU' te vergroten. Foto: AFP

Veel Europeanen beseffen niet hoeveel baat ze hebben bij de Europese Unie, vindt de premier van Luxemburg Xavier Bettel. Hij oppert het idee om EU-grenzen een dag te sluiten, om kiezers ‘een les te leren’.

Bettel noemt het vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie een wake-up call voor andere Europese leiders en regeringen. Het is belangrijk om te kijken wat werkt en wat niet, zei de premier tijdens een persconferentie in Parijs, vooral om andere exit-referenda te voorkomen.

Laat ze maar voelen hoe het buiten de EU is
Het belangrijkste voordeel van de EU, volgens Bettel: de vrijheid van personen. Daarom komt hij met een controversieel plan om die vrijheid 24 uur lang in te perken. ‘Gewoon eens de grenzen dichtgooien voor een dag kan mensen laten ervaren wat het eigenlijk betekent. Twee uur wachten om Italië of Spanje in te kunnen, om overal controles te hebben, om alle gewone uitwisselingen te blokkeren,’ zei de Luxemburgse premier.

‘Voor één dag. Zodat de mensen kunnen zien hoe het is om buiten Europa te zijn. Het is verschrikkelijk wat ik zeg, maar het zou goed zijn als mensen daar meer begrip voor hebben.’

EU bereidt zich voor op harde Brexit
Europese leiders komen volgende week samen in Brussel om te bespreken hoe het enthousiasme over de EU kan worden vergroot. Ook wordt waarschijnlijk gesproken over de aankomende Brexit. De Britse premier Theresa May gaf afgelopen week aan dat ze voorstander is van een ‘harde’ en snelle Brexit, waarbij Britse bedrijven rekening moeten houden met nieuwe handelsbelemmeringen.

Alleen als Groot-Brittannië vrij verkeer van personen toestaat, kan het lid worden van de vrijhandelszone, zo zeggen Europese leiders. Bettel zegt dat het ‘erin of eruit’ is. Hij zei dat het EU-lidmaatschap ‘geen Facebook status is’. ‘Er is geen “het is gecompliceerd”-mogelijkheid.’

Emile Kossen
Emile Kossen is sinds maart 2017 correspondent Verenigde Staten in Washington D.C. Hij werkte vanaf 2015 als webredacteur bij EW.
Lees meer
Emile Kossen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.