buitenland

‘Syriër met aanslagplannen’ op de vlucht voor Duitse politie

08 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De politie in de Oost-Duitse stad Chemnitz probeert met grote aantallen agenten een terreurverdachte op te pakken. Het zou gaan om een Syrische immigrant die vergevorderde plannen had voor een bomaanslag op een Duits vliegveld.

Speciale zwaarbewapende antiterreureenheden vielen zaterdag een flatgebouw in Chemnitz binnen, vanwege een ‘serieus bedreigende situatie’, aldus de politie via Twitter. Een woning werd bestormd door de agenten, maar de man waarnaar ze op zoek waren, werd niet gevonden. Een deel van de woonwijk in het zuiden van Chemnitz werd ontruimd en bewoners werd afgeraden erover te berichten op sociale media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Dit is geen grap’
Volgens Duitse media zijn honderden agenten op zoek naar de 22-jarige Jabir Albakr. In zijn woning werd er een paar honderd gram springstof gevonden. ‘Dit is geen grap meer,’ zegt een politiewoordvoerder, die ook meldde dat verdere evacuatie van bewoners noodzakelijk was.

Zaterdagmiddag werd een foto van Albakr verspreid, die wordt beschreven als ‘gevaarlijk’. Albakr is nog altijd op de vlucht, de politie weet niet waar hij zich bevindt. Wel werden drie anderen opgepakt, die in contact zouden staan met de terreurverdachte. Twee personen werden bij het centraal station van de Oost-Duitse stad aangehouden. Een derde bevond zich in de stad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verdachte kwam Duitsland binnen als Syrische vluchteling
Inlichtingendiensten sloegen vrijdag alarm, nadat ze aanwijzingen kregen dat Albakr plannen had om binnenkort een aanslag te plegen op een Duits vliegveld. Het is onduidelijk of hij die plannen in zijn eentje of met anderen bedacht.

Albakr, volgens tijdschrift FOCUS vorig jaar binnengekomen als Syrische vluchteling, werd al langer gevolgd door de inlichtingendiensten. Persbureau DPA meldt dat hij banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.