buitenland

Corruptie? FBI-onthulling betekent nieuwe problemen voor Clinton

18 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Er komt maar geen einde aan Hillary Clintons e-mailschandaal. Uit nieuwe documenten blijkt dat een onderminister van Clinton de FBI probeerde te overtuigen om geheime e-mails als ‘niet-geheim’ te bestempelen, in een poging Clinton te beschermen tegen vervolging.

Deze keer zijn het niet gelekte mails van WikiLeaks, maar documenten van de FBI die de Clinton-campagne in verlegenheid brengen. De FBI deed eerder onderzoek naar het gebruik van Clintons persoonlijke e-mailadres en server als minister van Buitenlandse Zaken, en maakte maandagavond gesprekken met medewerkers van de dienst over het onderzoek openbaar.

Voor wat, hoort wat?
Die laten zien dat de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Patrick Kennedy de FBI in 2012 ‘meermaals’ onder druk zette om de status van enkele e-mails van de Democratische presidentskandidaat te veranderen.

Mails die gingen over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi konden het beste worden aangepast, van ‘geclassificeerd’ naar ‘niet-geheim’, betoogde Kennedy. Omdat de FBI die mails stuurde, was het aan de inlichtingendienst om te bepalen welke status die kregen.

Als mogelijke tegenprestatie stelde Kennedy voor om meer agenten van de FBI in te zetten in onder meer Irak. Volgens de documenten sprak de onderminister over een ‘quid pro quo’ (Latijn: het ene voor het andere). Beide kampen ontkennen dat er ooit een deal is gesloten.

‘Extreem nalatig’, maar niet strafbaar
Voor Clinton brengt de onthulling nieuwe problemen: lange tijd hield ze vol dat ze met haar privéserver nooit geheime mails ontving of verstuurde. In juli sprak de FBI dit tegen in een onderzoek, waarbij directeur James Comey concludeerde dat Clinton ‘extreem nalatig’ was omgegaan met haar e-mails. Toch was de hele kwestie niet ernstig genoeg om Clinton te laten vervolgen, concludeerde de inlichtingendienst. De onthullingen werpen een nieuw licht op die conclusie.

Haar politieke tegenstander, Republikein Donald Trump, reageerde direct met een video op Twitter. ‘Dit toont corruptie op het hoogste niveau aan. Dit kunnen we niet laten gebeuren.’ Eerder zei Trump dat Clinton in de gevangenis terechtkomt als hij president wordt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.