buitenland

Calais: autoriteiten vrezen ‘harde kern’ van migranten

25 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Britten zijn bang dat er geen onderdak zal zijn voor de extra ‘kindmigranten’ die vanuit Calais worden toegelaten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd kondigde eerder aan dat er nog meer minderjarige migranten worden toegelaten, terwijl de ontruiming van de Jungle van Calais dinsdag doorgaat.

Maar een op de vier lokale gemeenten zou geen plek hebben voor de migranten, meldt The Guardian.

Nog geen bulldozers

Volgens Rudd zijn er inmiddels 800 kinderen geïnterviewd, die allemaal beweren familiebanden met Groot-Brittannië te hebben. Ook zijn er in de afgelopen dagen al 200 minderjarige migranten vanuit Calais binnengebracht. Maar tot dusver weigeren 38 van de 156 Britse gemeenteraden mee te doen aan de verdeling van migranten.

Ondertussen twijfelen de Fransen over de verdere aanpak in Calais. Tot dusver zou alles rustig zijn verlopen, maar autoriteiten maken zich zorgen over een zogenoemde harde kern van migranten die mogelijk overblijft en zal weigeren het kamp te verlaten. Ook zijn ze bang dat ze vertrekken, en zich dan gaan vestigen in de landelijke gebieden rondom Calais.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die ‘harde kern’ kan wel bestaan uit zo’n tweeduizend man, zei een woordvoerder van de hulporganisatie L’Auberge maandag, en zal vervoer naar Groot-Brittannië blijven eisen. De Franse autoriteiten zouden nu in ieder geval nog geen bulldozers of ander ‘grof geschut’ willen inzetten bij de ontmanteling van het kamp, uit angst een ‘verkeerd signaal’ af te geven naar de migranten die er nog zitten. Maandag verlieten zo’n 2.000 migranten de Jungle, volgens schattingen van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Strenge leeftijdscontrole

De Britten vrezen daarnaast dat de ontruiming van de Jungle juist extra migranten naar het kamp zal lokken, die mogelijk verwachten te kunnen profiteren van de regeling waarbij minderjarigen legaal de oversteek mogen maken. Volgens Rudd zal er dan ook streng gecontroleerd worden of de minderjarigen in kwestie ook echt minderjarig zijn. Maandag bleek bij rondvraag in Calais bijvoorbeeld al dat er migranten rondlopen die liegen over hun leeftijd in de hoop de oversteek te mogen maken.

De Franse ambassadeur in Groot-Brittannië Sylvie Bermann probeert de Britten verder gerust te stellen. Frankrijk zal tijdens en na de ontruiming geen nieuwe migranten meer in de Jungle toelaten, zegt ze tegen BBC radio 4. Wel roept ze de Britten op om nog meer alleenstaande kindmigranten op te nemen, zodat ze uit Frankrijk kunnen vertrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.