buitenland

Brexit moet afschrikken: EU-leiders ‘dreigend rond Theresa May’

21 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse premier Theresa May is aanwezig op haar eerste EU-top, nadat zij het stokje overnam van haar voorganger David Cameron. Uitspraken van haar vlak voor de bijeenkomst zorgen meteen al voor woede in Brussel.

Even voor aankomst zei de Britse premier dat ‘het Verenigd Koninkrijk inderdaad de EU zal verlaten, maar dat we tot dan een volwaardige rol zullen blijven spelen binnen de EU’.

Boze reacties

En na een Brexit blijft Groot-Brittannië een sterke en betrouwbare partner, voegde zij eraan toe. ‘Het is zowel voor de EU als voor ons van belang dat we nauw blijven samenwerken, ook op deze top.’ Volgens de Britse The Telegraph leidden haar uitlatingen tot boze reacties onder de 27 andere EU-leiders. Ze zouden haar dreigend hebben toegesproken met de eis dat de Britten honderdduizenden migranten moeten blijven opnemen in hun land.

Zo niet, wordt de Britse hoop op toegang tot de interne markt de grond ingeboord. Manfred Weber, voorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement, verwoordde het ongenoegen. ‘Als iemand besluit de club te verlaten, is het echt niet normaal dat de verlatende partij daarna nog eens probeert te bepalen hoe de toekomst er van diezelfde club uitziet. Het gaat hier om goed fatsoen.’

Harde noten kraken

Het is vooral Frankrijk dat hamert op een snelle Brexit. De Franse president François Hollande wil de Britten laten bloeden. Hij voelt met de presidentsverkiezingen in aantocht de hete adem van het populistische Front National in zijn nek. Van een harde Brexit met alle mogelijke negatieve gevolgen gaat immers een afschrikwekkende werking uit, is de redenering. ‘Als Theresa May een harde Brexit wil, dan zullen de onderhandelingen ook hard zijn,’ waarschuwde Franse president al. ‘We zullen moeten vasthouden aan onze stevige positie.’

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben aangegeven weinig meegaand te willen zijn met May. Het is de verwachting dat ook tijdens het gesprek tussen Juncker en May harde noten zullen worden gekraakt. De Britse premier kondigde een paar weken geleden aan in maart het hele Brexit-onderhandelingsproces te willen starten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.