Angst voor jihadistenstroom naar Europa na val van Mosul

18 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Mosul Foto: AFP

Als het terreurbolwerk in Mosul uit elkaar valt, wordt een ‘terroristengolf’ gevreesd. De leden van de Islamitische Staat in de Iraakse stad zullen na de val uitzwermen, en waarschijnlijk massaal naar Europa reizen.

Gisteren ging de slag om Mosul van start, na de aankondiging van de Iraakse premier Haider al-Abadi dat het leger de burgers zou bevrijden. Troepen van een verschillende pluimage trekken op om IS uit de stad te verdrijven.

Wat als IS-bolwerk uit elkaar valt?

Het zou een belangrijke overwinning zijn op de terreurorganisatie, die de laatste weken al behoorlijke klappen heeft moeten verduren. Zondag werd de vooral symbolisch belangrijke Noord-Syrische stad Dabiq verovert door Free Syrian Army. Maar als het bolwerk van IS uiteenvalt, zou dat desastreuze gevolgen kunnen hebben voor Europa. ‘We moeten ons voorbereiden – en dan vooral onze bondgenoten in West-Europa – op de confrontatie, want als IS wordt verslagen en die moordenaren uitzwermen, zullen ze proberen naar West-Europa te komen en onze onschuldige mensen te vermoorden,’ waarschuwt FBI-baas James Comey.

Volgens de FBI zal er sprake zijn van een enorme uittocht van terroristen naar Europa ‘zoals we dat nog nooit hebben gezien’, meldt De Telegraaf. De afgelopen maanden nam het aantal Europese geradicaliseerde moslims dat naar IS reist al af. Jihadisten worden nu opgeroepen aanslagen te plegen in hun thuisland.

IS werkt op lokaal niveau

‘Misschien wel het belangrijkste element van het IS-model, en ik denk dat dit ook van toepassing is op het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is dat de groep op lokaal niveau opereert,’ zegt Charles Lister, jihad-expert voor Middle East Institute. ‘De complete focus van de organisatie is gericht op het kneden van lokale omstandigheden, zorgen dat ze controle hebben, en daar dan op inspelen.’

Daarom zou de dreiging van IS op lokaal niveau vrij hoog zijn. Ook het feit dat minder IS-leden naar de bezette gebieden in Syrië en Irak reizen, betekent niet dat Europa opgelucht adem kan halen. ‘De dreiging hier blijft onverminderd hoog,’ zegt Dick Schoof, de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.