buitenland

Waarom FBI Nederlandse hacker (19) aanklaagt

06 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft een 19-jarige Nederlander aangeklaagd voor het uitvoeren van een reeks cyberaanvallen. Een celstraf van maximaal tien jaar hangt hem boven het hoofd.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie van Illinois meldt donderdag dat twee hackers worden verdacht van ‘het uitvoeren van cyberaanvallen in de ruil voor geld’. Een van hen is Jan Willem van R., een 19-jarige jongen uit Leiden. De ander is Zachary B., een 19-jarige Amerikaan.

Verwoestende aanvallen, in ruil voor geld
Volgens de aanklager voerden de twee ‘verwoestende cyberaanvallen uit over de gehele wereld’. Het begon relatief onschuldig, met een betaaldienst om dreigtelefoontjes uit te laten voeren met gefingeerde telefoonnummers. Voor 50 dollar kon een klant 90 dagen lang slachtoffers aandragen. Ze zouden ook betaalaccounts hebben gestolen en verkocht van inwoners van Illinois.

Later begonnen de jongens ook hacks en DDos-aanvallen aan te bieden voor geld. Jan Willem van R. wordt ervan verdacht een website onder de naam ‘Shenron’ te hebben beheerd, waar hackers konden worden ingehuurd voor digitale aanvallen. Prijs? Voor 1000 dollar per maand voerden de hackers een ongelimiteerd aantal cyberaanvallen uit. Van R. werd in Nederland opgepakt en zit hier vast in afwachting van het proces.

Lizard Squad voerde grote aanvallen uit
Van R. en B. zouden allebei onderdeel uitmaken van de internationale hackgroep ‘Lizard Squad’. Die groep was verantwoordelijk voor meerdere aanvallen op grote diensten en websites. Zo slaagden hackers er in om de servers van PlayStation Network, Xbox Live en ‘World of Warcraft’ plat te leggen.

In 2015 werd een kopstuk van Lizard Squad, een 17-jarige Fin, veroordeeld voor het inbreken in meer dan 50.000 computers. De Finse rechter vond dat niet ernstig genoeg voor een celstraf: Julius Kivimaki kwam weg met een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.