buitenland

Frankrijk en Groot-Brittannië ruziën over achtergebleven migranten Calais

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Franse regering roept Groot-Brittannië op om meer kindmigranten uit Calais op te nemen. De Britten weigeren en zeggen dat ze alleen een verantwoordelijkheid hebben voor migranten met familieleden in Groot-Brittannië.

Het migrantenkamp in Calais mag dan officieel zijn ontruimd, niet alle asielzoekers zijn vrijwillig naar een ander Frans opvangkamp gegaan. Meer dan duizend jonge migranten zouden nog in de buurt van de jungle ronddwalen, en weigeren te vertrekken. De vraag is wie precies verantwoordelijk is voor de ronddwalende asielzoekers.

‘Britten moeten meer kindmigranten opnemen’
Frankrijk vindt dat Groot-Brittannië meer moet doen voor de migranten die tot deze week in het vluchtelingenkamp in Calais woonden. Dat eiste de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdag. ‘Ze moeten snel hun verantwoordelijkheid nemen om deze jongeren op te vangen.’

Servaas van der Laan was bij de ontruiming: laatste dans rond het vuur in de migrantenfavela van Calais

Veruit de meeste migranten die in de ‘jungle’ woonden, hebben als doel om naar Engeland te reizen, legt de Fransman uit. De Britse regering beloofde vorige week om in elk geval een kwart van de minderjarige asielzoekers op te zullen nemen. Tot nu toe accepteerden de Britten 247 verzoeken, maar volgens de Fransen is dat niet genoeg.

Ze zitten in jullie land, reageren Britten
‘Wij hebben het werk van de Britten al gedaan door voor de volwassenen te zorgen’, voegde Pascal Brice van de Franse migratiedienst toe. ‘Zij kunnen dan op zijn minst geïsoleerde minderjarigen opvangen die belang hebben bij een oversteek naar Groot-Brittannië.’

Daar is de Britse regering het niet mee eens. Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd vertelde Cazeneuve dat het aan Frankrijk is om de jongeren te beschermen die nu dakloos zijn. De Britten willen alleen de minderjarige migranten opnemen die aantoonbaar familieleden hebben in het land. Ook die belofte zorgde al voor ophef, omdat veel Britten denken dat de migranten in Calais daardoor liegen over hun leeftijd.

Ondertussen gaan de Franse autoriteiten door met het afbreken van het oude tentenkamp. Experts vrezen dat asielzoekers binnen de kortste keren nieuwe kampen zullen opbouwen in de buurt van Calais.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.