buitenland

Wanhoop bij Franse politie: ‘Criminelen hebben wijken overgenomen’

11 oktober 2016

Nadat vier agenten in een Parijse voorstad werden bekogeld met molotovcocktails, proberen Franse politici de problemen in achterstandswijken te bagatelliseren. Politieagenten vertellen een ander verhaal: ‘Frankrijk zit vol met no-go zones.’

De vier agenten waren zaterdag in de wijk La Grande-Borne, een voorstad van Parijs berucht om zijn criminaliteit, drugshandel en armoede, om een beveiligingscamera te installeren. Zeker tien jongeren kwamen kijken en gooiden brandbommen naar de agenten en hun auto’s. Twee agenten raakten zwaar gewond.

De aanslag is niet ‘zomaar een geweldincident, maar een moordaanslag’, schreven de politievakbonden in een gezamenlijke reactie. In de wijk wonen veel allochtone Fransen, veelal zonder werk. Van de 13.000 inwoners is 50 procent onder de 18 jaar en leeft de helft onder de armoedegrens, schrijft de krant La Croix, die La Grande-Borne een typisch voorbeeld van een verpauperde Franse stad noemt.

Het is allemaal niet zo erg, verzekert Franse premier
De Franse premier Manuel Valls ging maandag op bezoek in de beruchte wijk, in een poging de mensen te verzekeren dat de politie en de politiek alles onder controle heeft. ‘Wanneer de politie wordt aangevallen, wordt Frankrijk aangevallen. Maar de autoriteit van de staat zal blijven gelden. Er zijn geen zones waar de politie niet komt.’ Wel gaf hij toe dat er ‘lastige gebieden’ zijn in het land.

Politieagenten reageren boos op de opmerkingen van de premier. ‘Zijn er geen no-go zones?,’ vraagt vakbondsleider Frédéric Lefebvre zich schertsend af op tv-zender BFM. ‘Ik nodig de leden van het kabinet uit om eens door La Grande-Borne te lopen zonder politiebeveiliging, dan praten we er nog eens over.’

Wetteloze gebieden in handen van criminelen
‘Natuurlijk zijn er no-go zones in Frankrijk’, voegt agent Denis Jacob toe. ‘Het zijn wetteloze gebieden die in handen zijn van criminele bendes.’ Volgens politiebond CFDT is het ‘niet een probleem van deze regering, maar één van alle regeringen van de afgelopen twintig jaar. Dat zullen ze nooit toegeven, want het is een symptoom van een mislukte natie’.

Nieuwe statistieken tonen aan dat het geweld tegen politieagenten in Frankrijk de laatste jaren is toegenomen. Tussen 2010 en 2015 nam het aantal geweldsincidenten tegen politieagenten met 25 procent toe. In 2015 raakten bijna 6.000 agenten gewond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.