#American Dreamers

De ‘kapotte’ microfoon van Trump en andere reacties op debat

27 september 2016Leestijd: 3 minuten

Het was een fel, bij tijd en wijle venijnig debat tussen de twee presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton dinsdagnacht (Nederlandse tijd). De Democraat kwam daarbij vooral inhoudelijk beter uit de verf dan haar Republikeinse opponent.

Had hij zich wel goed genoeg voorbereid? Benutte Trump wel alle kansen die er waren om Clinton eens goed aan te pakken? Bijvoorbeeld over haar omstreden Clinton Foundation en het e-mailschandaal waarin zij is verwikkeld.

Opzichtig gesnuif van Trump 

De Republikein stipte het wel eventjes aan (‘openbaar nu eens die 33.000 verwijderde e-mails van je’) maar ging er verder niet echt op door. Op haar beurt zei Clinton dat Trump vast iets te heeft te verbergen, omdat hij zijn belastingaangiftes maar niet wil publiceren. ‘U heeft jaren geen inkomstenbelasting betaald,’ was haar conclusie. Op sociale media was er vooral veel aandacht voor het opzichtige gesnuif van Trump – iets wat veel kijkers klaarblijkelijk op de zenuwen werkte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanhangers van Clinton amuseerden zich kostelijk over zijn ogenschijnlijke loopneus, met verwijzingen naar eerdere opmerkingen van Trump dat Clinton wel eens ernstig ziek zou kunnen zijn, en dat zij te zwak is om de Verenigde Staten te leiden. Volgens CNN ging 80 procent van de aandacht op sociale media uit naar de 70-jarige vastgoedmagnaat. Verder viel Trump zijn 68-jarige rivaal 51 keer in de rede, berekende FOX News. Overigens was ook Clinton het mikpunt van hoon wat betreft haar lichaamstaal. Haar schouderophalen bijvoorbeeld:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Microfoon functioneerde niet’ 

In het eerste half uur van het debat was het juist Clinton die wat aarzelend begon, later pakte zij door, en wist Trump goed in de hoek te drukken. Trump, die ook in conservatieve media kritiek krijgt, reageerde op zijn optreden met de suggestie dat zijn microfoon niet goed werkte. ‘Zag je dat?’ sprak hij na afloop van het verhitte debat in de Hofstra University, ‘ze gaven mij een microfoon die niet goed functioneerde’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij vroeg zich openlijk af of dit met opzet was gebeurd. het is zeker niet de eerste keer dat Trump suggereert dat de verkiezingsstrijd niet eerlijk verloopt. In augustus zei hij bang te zijn dat de race naar het Witte Huis wordt ‘gemanipuleerd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.