Franse politie pakt drie vrouwen op na auto vol gasflessen

08 september 2016Leestijd: 2 minuten
Deze auto vol met gasflessen was achtergelaten bij de kathedraal -bron:AFP

De Franse politie heeft donderdagavond een antiterreuractie uitgevoerd in het kader van de auto vol met gasflessen, die deze week werd ontdekt nabij de Notre-Dame, een kathedraal in Parijs die veel wordt bezocht door toeristen. Er zouden drie vrouwen zijn opgepakt.

Een van de arrestanten heeft in Boussy-Saint-Antoine in het Franse departement Essonne – waar de antiterreuroperatie plaatshad – ingestoken op een agent. Boussy-Saint-Antoine ligt op zo’n 30 kilometer van de Franse hoofdstad Parijs.

‘Fanatiek en geradicaliseerd’ 

De agent raakte gewond. Volgens Franse media zette de politie de actie op touw nadat ze informatie hadden gekregen dat er een aanslag ophanden was op een treinstation. De drie opgepakte vrouwen zijn 19, 23 en 39 jaar. Het is nog niet duidelijk wie ze precies zijn, en welke rol ze spelen in deze zaak. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemt de vrouwen vanavond ‘fanatiek, geradicaliseerd en bereid om tot onmiddellijke gewelddadige actie over te gaan’ Een van hen zou de bestuurder van de bewuste Peugeot zijn, schrijft RTL

Er zijn daarentegen ook bronnen die melden dat een van de opgepakte vrouwen de dochter is van de eigenaar. In het kader van onderzoek naar de auto zitten zeven mensen vast. In de nacht van dinsdag op woensdag werd al een stel opgepakt – een man van 34 en een vrouw van 39. Ze zouden bekend zijn bij de Franse justitie omdat ze het gedachtegoed van Islamitische Staat aanhingen.

‘Auto moest ontploffen’

De antiterroristenbrigade van de Franse politie ontdekte zaterdag aan de Quai de Montebello langs de rivier Seine in Parijs een auto met meerdere gascilinders. het nieuws werd woensdag pas bekendgemaakt. De auto behoort toe aan een man die op een lijst met potentiële terreurverdachten staat, en intussen ook in de kraag is gevat. De Notre-Dame ligt aan de overkant van de rivier, ongeveer 100 meter verder. Volgens Franse media ging het om een Peugeot 607.

De cilinders waren niet onderling met elkaar verbonden en hadden geen ontstekingsmiddel. Toch hebben de autoriteiten het vermoeden dat het de bedoeling was om de auto tot ontploffing te brengen, vanwege de latere vondst van bussen gevuld met diesel. Verder waren kentekenplaten van de auto weggehaald, knipperden de lichten en zijn er Arabische teksten in het voertuig gevonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.