buitenland

Einde wapenstilstand Syrië: partijen geven elkaar de schuld

19 september 2016Leestijd: 2 minuten

Een week lang hield de wapenstilstand in Syrië stand, maar maandagmiddag zegden Syrië en Rusland het vertrouwen in de afspraken op. De strijdende partijen wijzen naar elkaar.

De wapenstilstand in Syrië werd maandag, na zeven dagen, eenzijdig opgezegd door de troepen van Bashar al-Assad. In een statement schrijft het Syrische leger dat ‘de terroristen zich aan geen enkele afspraak hebben gehouden’ en zich stiekem herbewapenden tijdens de wapenstilstand. Assad noemt alle tegenstanders stelselmatig ‘terroristen’.

Even daarvoor zei het Russische ministerie van Defensie al dat een wapenstilstand ‘zinloos’ was, omdat rebellengroepen de afspraken zouden schenden door toch te vechten met het regime. Het is de rol van Amerika om hun bondgenoten tot de orde te roepen, aldus de Russen.

Na veelbelovend begin valt akkoord toch uit elkaar
Bij het begin van de wapenstilstand in Syrië waren de meeste strijdende partijen cynisch, maar in eerste instantie hield het akkoord stand en vielen veel minder burgerdoden. Wel bleek het lastig voor hulpkonvooien van de Verenigde Naties om de stad Aleppo te bereiken. Als het akkoord stand zou houden, wilden Amerika en Rusland gezamenlijk IS gaan bestrijden.

De afgelopen dagen nam het geweld in het land echter weer toe, waarbij de rebellen naar Assad wezen en andersom. Het leger van Assad zou afgelopen vrijdag de wapenstilstand al hebben geschonden, waarna gematigde rebellengroepen aankondigden zich voor te bereiden op een hervatting van de gewapende strijd.

Lees meer over de bloedige aanval, die volgens de Amerikanen niet de bedoeling was. Sorry, kregen de Russen te horen >2016-09-16 11:27:19 A man suffering from a mental disorder lies under a portrait of the Syrian president at a school used as shelter by displaced families fleeing the Islamic State (IS) group, on September 16, 2016, in the Kurdish-majority northeastern city of Qamishli. Qamishli is under the shared control of the Syrian regime and Kurdish authorities, who have declared zones of "autonomous administration" across parts of north and northeast Syria. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

Amerikaans ‘foutje’ betekende druppel
Maar het waren controversiële luchtaanvallen van de Amerikanen op Syrische soldaten die dit weekend zorgden voor snel oplopende spanningen. Nadat zeventig Syrische militairen omkwamen, beschuldigde Rusland Amerika ervan Islamitische Staat (IS) te steunen. In een verklaring zegt het Pentagon dat piloten er juist van uitgingen dat ze te maken hadden met IS-terroristen.

De Verenigde Staten benadrukten dat het niet de bedoeling was om stellingen van het Syrische leger aan te vallen. Maar Rusland was ziedend, en vroeg om een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Het bleek het begin van het einde voor de wapenstilstand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.