Wat heeft Erdogan in petto voor ‘IS-hoofdstad’ Raqqa?

07 september 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan wil misschien wel meer dan alleen een bufferzone - bron:EPA

Turkije wilde een bufferzone in Noord-Syrië, en trok daarom met tanks de grens over, in een operatie die niet alleen tegen Islamitische Staat is gericht, maar ook tegen de Syrische Koerden. Maar wil Ankara nu méér?

Het draait allemaal om wat er precies is besproken tijdens de G20-top in China, eerder deze week.

Raqqa is een IS-bolwerk

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou hij met de Amerikaanse president Barack Obama hebben gepraat over ‘gezamenlijke actie’ tegen IS in en rond Raqqa. Deze stad geldt als IS-bolwerk en ‘hoofdstad’ van het kalifaat. Het is de plek waar het hoofdkwartier staat van de terreurbeweging. Erdogan suggereerde woensdag, schrijft de BBC, dat de Verenigde Staten en Turkije er helemaal klaar voor zijn om IS te verdrijven uit Raqqa.

Wij hebben er in elk geval geen problemen mee, zei de Turkse president. ‘Onze soldaten zouden bij elkaar moeten komen en bespreken wat er noodzakelijkerwijs moet worden gedaan.’ Het idee tot een gezamenlijke ingreep zou afkomstig zijn van Obama, weet de Turkse krant Hurriyet. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, reageert verbolgen op het bericht. ‘Dit brengt de soevereiniteit van Syrië in gevaar,’ laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ‘Wij roepen Ankara op om af te zien van elk initiatief dat de situatie in Syrië verder kan destabiliseren’

Turkije verder Syrië in?

Het Turkse leger trok eind vorige maand het noorden van Syrië binnen om samen met Turksgezinde rebellengroepen IS uit de grensstreek te verjagen en de opmars van de Koerdische YPG-militie een halt toe te roepen. Een bufferzone van zo’n 90 kilometer breed is het gewenste resultaat.

De Turkse vicepremier Nurettin Canikli zei vandaag niet uit te sluiten dat de troepen die Turkije de Syrische grens over heeft gestuurd om de veilige zone te bezetten en te bewaken, de komende tijd verder het land in zullen trekken. Bij de operatie, die Het Schild van de Eufraat is gedoopt, zijn tot dusver vier Turkse militairen gesneuveld, zei Canikli woensdag. IS en de YPG zouden met 110 doden veel zwaardere verliezen hebben geleden.