buitenland

Schuttingen rond Dom met Oud en Nieuw moeten ‘Keulen-2’ voorkomen

14 september 2016

Het gemeentebestuur van Keulen presenteerde woensdag nieuwe plannen om te voorkomen dat het bij de komende jaarwisseling zo misgaat als afgelopen Oud en Nieuw, toen honderden vrouwen werden beroofd en aangerand. Onder meer schuttingen rondom het beroemde Domplein in de stad moet voorkomen dat mensen zich misdragen.

De nieuwe veiligheidsmaatregelen werden aangekondigd door de Keulse burgemeester Henriëtte Reker, meldt de Kölner Stadt-Anzeiger.

Meegenomen vuurwerk wordt gecontroleerd

Bezoekers die dichtbij de Dom komen moeten meegenomen vuurwerk bij toegangscontroleurs inleveren, en er zal veel politie aanwezig zijn. Met de afzetting en extra beveiliging moet niet alleen worden voorkomen dat vrouwen massaal aangerand worden, maar ook dat er schade wordt toegebracht aan de monumentale kathedraal van Keulen.

Het stationsplein van Keulen, waar het afgelopen oudejaarsavond zo uit de hand liep, wordt niet afgezet. Wel komt er extra beveiliging, zegt Reker, die eerder vrouwen adviseerde om mannen tijdens grootschalige evenementen ‘op armlengte afstand’ te houden om Keulen-achtige scenario’s te voorkomen.

Moeilijk te bewijzen

Die uitspraak leidde, vooral op sociale media, tot een stortvloed aan kritiek op haar. Ditmaal onthoudt zij zich dan ook van dergelijke woorden.

Na de massa-aanrandingen in Keulen afgelopen jaarwisseling arresteerde de politie een flink aantal verdachten, van wie verreweg de meesten uit Noord-Afrika afkomstig waren. Tot dusver zijn er nog maar een paar van hen veroordeeld, omdat het in veel zaken lastig is bewijs te verzamelen.

In juli kregen een 21-jarige Irakees en een 26-jarige Algerijn een voorwaardelijke celstraf, voor aanranding en medeplichtigheid aan aanranding. De Irakees zou een vrouw tegen haar wil in hebben gezoend.

In juli stemde het Duitse parlement wel in met een wet om vervolging van aanranding makkelijker te maken. Verkrachting wordt een veel ruimer begrip, waardoor ook seksuele misdrijven die gepleegd worden door groepen, sneller reden zijn voor vervolging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.