#American Dreamers

Mexico blijft erbij: ‘Wij gaan Trumps muur niet betalen’

02 september 2016Leestijd: 2 minuten

De rel tussen de Mexicaanse regering en de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump om de muur die hij bij de grens wil bouwen lijkt op te laaien. Volgens Trump gaan de Mexicanen hem betalen, maar Mexico ontkent dat stellig.

Donderdag presenteerde Trump zijn langverwachte immigratieplan, waarin onder meer staat dat alle illegalen direct het land uit kunnen worden gezet, de screening van migranten wordt opgeschroefd, en (niet geheel verrassend) er een ‘ondoordringbare’ muur bij de grens met Mexico moet worden neergezet. Trump twitterde donderdag opnieuw dat Mexico de muur betaalt.

‘Mexico betaalt geen cent’

Donderdagavond herhaalde de Mexicaanse woordvoerder van de regering Eduardo Sanchez dat Mexico niet van plan is te betalen: ‘Het voorstel om een muur te bouwen, en om te geloven dat Mexico ervoor zou betalen, is schandalig,’ aldus Sanchez. ‘Mexico zal geen cent betalen als zij een muur willen bouwen aan hun kant van de grens’.

Na zijn bezoek aan de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto,  op woensdag, leek Trump positief gestemd over de relatie met Mexico. Naar eigen zeggen zou hij het tijdens dat gesprek met Peña Nieto niet hebben gehad over wie de financiering van een dergelijke muur op zich moet nemen. De Mexicaanse president zei later echter dat hij ook in dat gesprek al zei dat Mexico niet voor de muur gaat betalen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch vertelde Trump tijdens een rally van zijn aanhangers in Phoenix dat Mexico de muur ‘100 procent’ zou betalen. Peña Nieto vertelde de bevolking op zijn beurt dat hij Trump in het gesprek terecht had gewezen over zijn houding naar Mexicanen – hij zei eerder tijdens een speech dat Mexico voor ‘verkrachters en drugshandelaren’ naar de Verenigde Staten stuurt – en dat hij zijn land beledigt.

President voelt zich beledigd

‘Ik ben zowel privé als in het openbaar heel duidelijk geweest: we voelen ons gekwetst door zijn uitingen over Mexicanen,’ aldus Peña Nieto naderhand in een opiniestuk in de krant El Universal over  het gesprek met Trump.

Volgens de Mexicaanse president wordt zijn land in de speeches van Trump niet afgeschilderd als volwaardig partner of bondgenoot, en presenteert de presidentskandidaat een vervormd beeld van de Mexicaanse bevolking.

Mocht Trump de verkiezingen winnen, dan moet een toekomstige relatie tussen de twee landen gebaseerd zijn op respect, schreef Peña Nieto verder. Trump zou daar volgens hem positief op hebben gereageerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.