buitenland

‘Ik ben de Hitler van de Filipijnen’ en andere beruchte uitspraken van Duterte

30 september 2016Leestijd: 3 minuten

Hij doet wat hij wil, trekt zich naar eigen zeggen van niemand iets aan. De kersverse Filipijnse president Rodrigo Duterte is nu al berucht vanwege zijn omstreden daden en uitspraken.

De 71-jarige Duterte is vanaf eind juni de president van de Filipijnen. En dat is niet ongemerkt voorbij gegaan. De leider is een zelfverklaard ‘dictator’ en beloofde zonder genade te werk te gaan om de criminelen in zijn land op te ruimen. De ‘war on drugs’ die hij ontketende, heeft intussen naar schatting al meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. Ook zijn uitspraken zijn niet van de lucht. Elsevier.nl zet er een paar onder elkaar.

Oorlog tegen criminelen

‘Jullie hoerenzonen, ik breng jullie allemaal om.’ Duterte laat er geen misverstand over bestaan: drugscriminelen van welke pluimage dan ook – of ze nu burgemeester zijn of niet – zullen de dood vinden. (5 augustus)

Bewondering voor Hitler

Duterte vindt het niet erg om met Hitler te worden vergeleken. Na een bezoek aan Vietnam vertelde hij in een warrige toespraak dat hij een ‘neef van Hitler’ genoemd was. Hij verwees naar de miljoenen Joden die tijdens de Holocaust vermoord werden, en zei daarna: ‘Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in de Filipijnen. Ik zou ze graag afslachten’. Vervolgens zei hij: ‘Als Duitsland Hitler had, hebben de Filipijnen…’, waarna hij op zichzelf wees.

Schelden op Europese Unie

Het Europees Parlement is niet gecharmeerd van het harde anti-drugsbeleid van Duterte. In september schreven EU-parlementariërs dat de regering ‘moest stoppen met de huidige golf van executies’. Duterte reageerde fel: ‘Ik heb de veroordeling van de EU gelezen. Ik heb een boodschap: f*ck you.‘ Hij verwees naar het koloniale verleden van Europa: ‘En toch hebben ze het lef om ons te veroordelen.’ (21 september)

Weg bij Verenigde Naties

Ook mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties willen dat Duterte onmiddellijk stopt met zijn buitenrechtelijke executies en moordende troepen. Dat ontlokte hem het dreigement dat hij de organisatie zou verlaten. ‘Ik zal de wereld bewijzen dat jullie erg domme experts zijn.’ (21 augustus)

Moord op journalisten

Meteen na zijn verkiezing in mei zei Duterte het volgende over journalisten:  ‘Een journalist vormt geen uitzondering alleen op grond van zijn professie. Als je een hoerenjong bent, loop je de kans slachtoffer te worden van een geweldsdaad.’ Hij vindt moordaanslagen op vertegenwoordigers van de media in veel gevallen gerechtvaardigd. (30 juni)

Staat van wetteloosheid

Duterte stelde begin september een ‘staat van wetteloosheid’ in. Door een beroep te doen op ‘de wetteloosheid’ in het land, kan de president het leger inzetten om de openbare orde te handhaven. Hij deed dit nadat vrijdag op een drukbezochte markt een bom was ontploft in de zuidelijke stad Davao. (3 september)

Obama uitgescholden

De Amerikaanse president Barack Obama moet mij niet de les lezen over de oorlog tegen drugscriminelen- en handelaren, waarschuwde Duterte. Doet hij dat wel, dan is het een ‘klootzak’ en een ‘hoerenzoon’. ‘Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten.’ En: ‘De Filipijnen is een soeverein land, we zijn geen kolonie meer.’ Obama besloot de geplande ontmoeting met Duterte af te zeggen. De Filipijnse president heeft intussen zijn excuses aangeboden. (5 september)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.