buitenland

Koen Petersen: ‘Clinton lijkt eerste debat liever over te slaan’

25 september 2016Leestijd: 2 minuten

Maandag is het zover: het eerste tv-debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Het is moeilijk te voorspellen hoe Trump voor de dag zal komen, iets waar de berekenende Clinton helemaal niet van houdt.

De twee kandidaten, die in de peilingen steeds verder naar elkaar toe kruipen, leven totaal anders toe naar het debat. Clinton bereidt zich al wekenlang voor en sluit zich de laatste dagen voor het debat zelfs helemaal op. Trump zegt zich niet al te serieus te willen voorbereiden en heeft slechts één dag vrijgemaakt in zijn campagneschema.

Elsevier.nl sprak met amerikanist Koen Petersen over wat kan worden verwacht van het eerste belangrijke tv-debat.

Elsevier: Wie kijkt er het meeste uit naar de debatten, Trump of Clinton?
Koen Petersen: Zonder twijfel is dat Donald Trump. Hij beleeft zichtbaar veel plezier aan zijn publieke optredens. Zowel in grote zalen met duizenden toehoorders als bij de Republikeinse debatten demonstreert hij een enorme gretigheid.

Hillary Clinton lijkt de debatten liever over te slaan. Zij is graag in control en bij een debat is dat een lastige opgave. Trump is een onvoorspelbare opponent, dus als Clinton wil domineren moet zij zich voorbereiden op verschillende scenario’s.

Elsevier verkiezingsavond Koen Petersen is een van de sprekers tijdens American Dreamers part 3, woensdag 19 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam.
Meer weten en tickets>

Trump is de underdog, hij heeft minder debatervaring dan Clinton. Maar omdat het essentieel is dat kandidaten het beter doen dan de verwachtingen, proberen beide campagneteams aan te geven dat juist hun kandidaat niet goed kan debatteren.

Elsevier: Hoe kan Clinton het beste omgaan met de onvoorspelbare Trump?
Petersen: Clinton zal zich op verschillende versies van Trump moeten voorbereiden. Is hij de lompe stoomwals die de aanval kiest op een drieste manier en daarmee Clinton wil overrompelen? Of stelt hij zich presidentieel op, zoals tijdens zijn recente bezoek aan Mexico? Ook zal Clinton de nodige stijl-flexibiliteit moeten demonstreren. Dat is niet haar sterkste kant.

Elsevier: Zijn dit evenementen die de race op zijn kop kunnen zetten?
Petersen: Normaal gesproken hebben de debatten nauwelijks merkbare invloed op de peilingen en de uitslag. Maar dit jaar speelden bij de voorverkiezingen de debatten wél een grote rol. Daarnaast wordt bij het eerste debat een recordaantal kijkers verwacht en zijn vanwege deze bijzondere kandidaten de verwachtingen erg hoog gespannen.

Tenslotte starten de debatten relatief lang voor de verkiezingen. Als het momentum als gevolg van de debatten verandert, dan kan er in de zes weken tot aan de verkiezingen nog van alles gebeuren. De onvoorspelbaarheid van deze race om het Witte Huis zal na 26 september niet zijn afgelopen!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.