buitenland

Keerpunt voor Syrië? Akkoord Rusland en Amerika

10 september 2016

De Verenigde Staten hebben vrijdagavond een akkoord bereikt met Rusland over een staakt-het-vuren in Syrië. Ook de diepgewortelde onenigheden over het conflict, werden besproken. Het uiteindelijke doel: een gezamenlijk offensief tegen de Islamitische Staat.

Na dertien uren aan overleg in Genève, kwamen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergei Lavrov, naar buiten met de conclusie. Volgens een journalist op Twitter kwam Lavrov op een gegeven moment zelfs aanzetten met pizza en wodka. Kerry moest eerst ook nog even bellen met Washington, maar uiteindelijk ging iedereen akkoord met de overeenkomst.

Voorzichtig, maar ook optimistisch

Lavrov en Kerry waren, zoals verwacht, diplomatiek en voorzichtig tijdens de bekendmaking van de plannen. ‘Dit is een optie. En het is niet meer dan dat totdat het de realiteit wordt,’ aldus Kerry. ‘Niemand hier gaat uit van blind vertrouwen. Dit is gebaseerd op overzicht, naleving van afspraken en wederzijdse belangen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel Kerry en Lavrov een militair plan hebben uitgezet, moet nog worden gesproken over definitieve politieke beslissingen voor Syrië. De eventuele rol die bijvoorbeeld president Bashar al-Assad zal spelen in de toekomst van Syrië, blijft een punt waarover de partijen het niet eens worden. Toch was Kerry optimistisch: ‘Dit is misschien wel een keerpunt.’

Het belangrijkste is de samenwerking tussen de Russen en de Amerikanen. Daarbij moet Rusland ervoor zorgen dat het Syrische leger momenten van rust niet zal aangrijpen om bijvoorbeeld het front van de extremistische groep Al-Nusra in Aleppo te bombarderen. Het Syrische leger moet vooral een einde maken aan chemische aanvallen.

Amerikaanse invloed op rebellengroepen

Als de Russen het Syrische leger in toom kunnen houden, zal Amerika ervoor zorgen dat de ‘gematigde’ oppositiegroepen afstand zullen nemen van Al-Nusra. Als alles volgens plan gaat, zullen Rusland en de Verenigde Staten een gezamenlijk centrum opzetten, waar data en informatie kan worden gedeeld. Zo moeten ze samen het offensief tegen IS en andere jihadistengroepen aan gaan.

Volgens Kerry is het ultieme doel het ‘laten zwijgen van de wapens’. Dat begint met een vermindering van geweld voor ten minste een week vanaf maandag. Daarbij zal toegang worden gegeven aan humanitaire hulptroepen. Hoewel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voorzichtig was, spraken hij en Lavrov wel over een ‘keerpunt’. Zij hopen eindelijk een einde te kunnen brengen aan het vijf jaar durende conflict, waarbij honderden duizenden mensen zijn omgekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.