buitenland

Italië geeft jongeren geld om radicalisering tegen te gaan

01 september 2016

Om radicalisering tegen te gaan, gaat de Italiaanse overheid jongeren waardebonnen geven. Met de bonnen hopen de autoriteiten jonge Italianen ‘af te leiden’, zodat ze niet radicaliseren.

Vanaf half september krijgen ruim een half miljoen Italiaanse jongeren vanaf 18 jaar een pakketje met bonnen die in totaal zo’n 450 euro waard zijn. Ze kunnen daarmee musea bezoeken en voor lagere prijzen naar de bioscoop of concertzalen.

Het nieuwe initiatief laat zien dat Europese landen alles uit de kast halen om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Islamitisch extremisme is nog steeds populair onder Europese jongeren. Hoewel minder radicale bekeerden naar Syrië en Irak vertrekken, heeft Islamitische Staat (IS) bijvoorbeeld aangegeven dat jonge Europeanen op eigen initiatief aanslagen moeten plegen.

Bericht aan militaire terreurgroepen

Tommasso Nannicini, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het nieuwe plan, heeft hoge verwachtingen voor het programma. ‘Het geeft een duidelijk signaal aan jonge mensen. Het is een welkomstpakketje voor jongeren die achttien zijn geworden en het helpt met de verrijking van hun culturele opvoeding.’

Bij de aankondiging van het initiatief gaf de Italiaanse premier Matteo Renzi aan dat hij niet alleen hoopt jongeren op deze manier weg te houden van extremisten, maar ook aangeven niet te bezwijken voor militaire terreurgroepen: ‘Zij denken aan terreur, wij antwoorden met cultuur. Zij verwoesten standbeelden, wij houden van kunst,’ aldus Renzi.

Initiatieven tegen radicalisering worden in Europa vaak georganiseerd via scholen of moskeeën, maar voor een groot deel lijken deze plannen niet te lukken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.