buitenland

IS zet adressen Belgische militairen online

28 september 2016

Terreurgroep Islamitische Staat richt zijn pijlen op Belgische soldaten. De beruchte Franse terrorist en lid van de ‘elite’ van IS, Rachid Kassim, heeft online afbeeldingen en volledige namen en adresgegevens van Belgische militairen verspreid.

‘Een opdracht voor mijn broeders in België,’ staat vermeld bij de post. IS roept daarmee jihadisten in België op de militairen te vermoorden, een dreiging die volgens het federale parket zeer serieus wordt genomen.

Kassim in verband gebracht met Nice

De foto’s werden maandag geplaatst, maar de Belgische autoriteiten kwamen woensdag pas naar buiten met het nieuws. De beveiliging van de soldaten moest namelijk worden gewaarborgd. België is vooral geschrokken van het nieuws omdat Kassim in verband wordt gebracht met de aanslag in Nice.

Toen reed een terrorist in op een mensenmassa die de Franse nationale feestdag op 14 juli vierden. Met een vrachtwagen vermoordde hij 86 mensen. Daarnaast zijn de afgelopen weken vijftien verdachten aangehouden in België en Frankrijk vanwege vermeende banden met Kassim. Met die arrestaties zou de politie een flink aantal aanslagen hebben verijdeld.

2016-07-26 19:33:05 This photo taken on July 26, 2016 shows the steeple of the Saint-Etienne church of Saint-Etienne-du-Rouvray, where a priest was killed earlier today in the latest of a string of attacks against Western targets claimed by or blamed on the Islamic State jihadist group. French President Francois Hollande said that two men who attacked a church and slit the throat of a priest had "claimed to be from Daesh", using the Arabic name for the Islamic State group. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAUDader van moord op bejaarde priester in Frankrijk was een ‘staatsgevaarlijke jihadist’

Aanslagen in opdracht van Kassim

Op 21 september werden bijvoorbeeld twee verdachten aangehouden die volgens de Franse politie worden beschuldigd van ‘een samenzwering met het oog op een terroristische onderneming’. De twee zouden vrienden zijn geweest van Kassim, voordat hij naar Syrië vertrok: ze bleven in contact, en zouden in opdracht Kassim een aanslag willen plegen.

De afgelopen maanden heeft Kassim vaker tot terreur opgeroepen, en volgens autoriteiten is de jihadist ook verbonden met de moord op een Franse priester en een politiestel in Magnanville. Al sinds 2015 wordt Frankrijk geteisterd door een reeks terroristische aanslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.