buitenland

Geen kanongebulder meer: bestand Syrië lijkt goed te werken

13 september 2016

Het heeft er alle schijn van dat het staakt-het-vuren in Syrië goed standhoudt. Inwoners in het zwaar getroffen Aleppo reppen over relatieve rust. Dat betekent dat ook de hulp op gang kan komen.

Een konvooi bestaande uit twintig trucks met hulpgoederen is dinsdag vanuit Cilvegozu in Turkije de Syrische grens overgestoken, meldt persbureau Reuters.

Lange tijd te onveilig in Aleppo

De vrachtwagens zijn mogelijk onderweg naar Aleppo, waar de inwoners van de grotendeels in puin geschoten stad wachten op hulp. De Turkse regering heeft eerder aangegeven dat het noodhulp naar de belegerde stad wilde brengen, nadat het staakt-het-vuren dat maandag inging van kracht werd. Maar de vraag is of het Syrische bewind wel hulp van Turkije accepteert.

Staatsmedia melden dat Damascus bereid is noodhulp toe te laten, maar alleen als dat met hen en de Verenigde Naties wordt gecoördineerd. Met andere woorden: Turkse hulp hoeft niet op vrije doorgang te rekenen. Het was lange tijd te onveilig in en rond de Noord-Syrische stad. Rebellen, die de stad in handen hebben, vochten tegen de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad.

Assad zei uren voor de wapenstilstand nog dat hij van plan was heel Syrië te heroveren. Lees meer >
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 12, 2016, shows Syrian President Bashar al-Assad (C) speaking with the press as he walks in the street alongside officials after performing the morning Eid al-Adha prayer at a mosque in a government-controlled area of Daraya. / AFP PHOTO / SANA / HO / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Russische jets, die het regime in Damascus steunen, gooiden onderwijl bommen af boven de stad. Maar aan de verschillende fronten in het land zwijgen de wapens nu. Volgens het eenkoppige Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat is gevestigd in Londen, is er sinds maandagavond na zonsondergang (toen het bestand van kracht werd) niet één burgerdode gevallen.

Kanongebulder is verstomd

De overeenkomst om het kanongebulder te laten verstommen, geldt voor zeven dagen. Als het zo blijft als nu, kan het de basis zijn voor diepgaander vredesoverleg tussen de strijdende partijen. Die pogingen zijn de afgelopen tijd al wel ondernomen, maar strandden voortijdig. Onderhandelingen in het Zwitserse Genève liepen op niets uit.

Rusland en de Verenigde Staten blijven het proberen. Dit is al de tweede keer dat beide landen pogen de burgeroorlog in Syrië te beëindigen. Turkije, eveneens een belangrijke speler in dit conflict, heeft zich inmiddels verzoend met Rusland. Met hun tanks zijn ze Syrië binnengegaan om een bufferzone aan de grens te creëren – tegen Islamitische Staat, maar zeker ook tegen de Syrische Koerden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.