buitenland

Gelekte mails van Colin Powell: Trump is ‘paria’ en ‘nationale schande’

14 september 2016

Hackers hebben woensdag een persoonlijke mailwisseling van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell online gezet. In de mails heeft Powell geen goed woord over voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Een ‘nationale schande’ en een ‘internationale paria’, zijn onder meer de beschrijvingen die Powell van Trump geeft in een mail die hij op 17 juni naar een van zijn voormalige assistent stuurt. ‘Trump zit in een proces van zelfvernietiging, er is geen reden voor de Democraten om hem aan te vallen,’ schrijft Powell onder meer in de mail.

In een vervolgmail van 21 augustus aan diezelfde assistent zegt Powell dat Trump verantwoordelijk is voor de ‘racistische’ birther movement – het aanhoudende gerucht dat de huidige Amerikaanse president Barack Obama in een ander land geboren zou zijn.

Hackers hebben ‘nog veel meer mails’

Om het gerucht de kop in te drukken presenteerde Obama eerder al een geboortecertificaat, waarin staat dat hij in de Hawaiiaanse hoofdstad Honolulu is geboren. ‘Toen Trump dat gerucht niet in stand kon houden, wilde hij ook zien of hij een certificaat had waarop staat dat hij moslim is,’ schreef Powell verder.

De gepensioneerde voorganger van Hillary Clinton geeft tegenover NBC News toe dat de mails authentiek zijn. Volgens hem hebben de hackers er bovendien nog veel meer. Hij lag eerder al onder vuur voor zijn online activiteiten, in verband met het e-mailschandaal van Hillary Clinton. Powell – zelf een uitgesproken Republikein, al sprak hij wel twee keer zijn steun uit voor Obama –  reageerde daar furieus op. ‘Ik heb Hillary’s volgelingen er meermaals op gewezen dat ze een fout maken door te proberen om mij erin mee te sleuren, maar toch proberen ze het steeds opnieuw,’ zei hij destijds.

Beeld_AmericanDreamers_nieuwsbirefOp woensdag 19 oktober, de avond van het derde tv-debat, praten we over de ‘grootste show op aarde’ tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Met onder anderen Koen Petersen en de Amerikaanse diplomaat Shawn Crowley. Meer weten en tickets>

Lek wordt in verband gebracht met Russen

De mails zouden als eerste zijn gepubliceerd op de website DCLeaks.com, een site die volgens Amerikaanse media banden heeft met Russische inlichtingendiensten. Het campagneteam van Trump heeft nog niet op de gehackte mails gereageerd.

Het is niet de eerste keer dat de Russen in verband worden gebracht met een hack binnen de Amerikaanse regering. Eerder sprak de Democratische Partij verdenkingen uit van Russische betrokkenheid bij een gelekte mails die aantoonden dat de partijtop de voormalige presidentskandidaat Bernie Sanders actief had tegengewerkt. Door deze mails te lekken, zou Rusland Trump aan een overwinning willen helpen, aldus de Republikeinen. Rusland ontkende de beschuldiging in alle toonaarden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.