buitenland

Erdogan roept VN op: ‘Bestrijd Gulen-netwerk’

20 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept de Verenigde Naties op om maatregelen te nemen tegen het ‘terreurnetwerk van Fethullah Gulen’. ‘Uit onze ervaringen blijkt dat als je het Gulen-netwerk niet op dit moment bestrijdt, het op een later moment te laat zal zijn,’ zegt hij tijdens een toespraak bij de VN in New York.

‘Vanaf dit podium roep ik al onze vrienden op om snel de noodzakelijke stappen te nemen tegen de Gulenistische terreurorganisatie, voor hun eigen veiligheid en voor de toekomst van hun landen,’ zei Erdogan. ‘Onze ervaringen maken duidelijk dat als je het Gulen-netwerk niet op tijd bestrijdt, het later wellicht te laat is’.

Erdogan wil dat VS Gulen uitleveren

De Verenigde Staten moeten ‘een terrorist als Gulen’ niet huisvesten, zei hij opnieuw in een interview met persbureau Reuters. De islamitische prediker woont sinds eind jaren ’90 in zelfverkozen ballingschap in de Pocono-bergen in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Turkse regering heeft de Amerikanen gevraagd hem uit te leveren, maar de autoriteiten willen eerst bewijs zien dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd.

VN-vluchtelingentop

Erdogan beschuldigt hem ervan achter de mislukte staatsgreep in juli te zitten. Gulen zelf ontkent elke betrokkenheid, en beschuldigt Erdogan ervan de staatsgreep aan te grijpen om een dictatuur te stichten.

De oproep van Erdogan komt tijdens een VN-top over de migratieproblematiek. Hij sprak daar ook met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.  Onduidelijk is of de twee het achter de schermen ook over Gulen hebben gehad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.