#American Dreamers

Eerste presidentiële debat loopt uit op moddergevecht

27 september 2016Leestijd: 3 minuten

Presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump moesten zich maandagavond (lokale tijd) zien te bewijzen bij het eerste presidentiële debat. De Republikein liep de eerste helft volledig over Clinton heen, maar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken bleef kalm en had uiteindelijk de sterke comebacks.

Clinton noch Trump kon zich echt bewijzen tijdens het eerste debat. De presidentskandidaten bespraken economische beleidsplannen, rassenrelaties in de Verenigde Staten en vooral veiligheid en buitenlandbeleid, maar het gesprek was weinig inhoudelijk. Al snel liep het debat op een moddergevecht. De Democraat haalde fel uit naar de vermeende band van Trump met het Kremlin, terwijl de vastgoedmagnaat weinig goede woorden over had voor Clintons terrorismeaanpak.

Luidruchtige Trump overheerste in eerste instantie

Trump overheerste duidelijk het eerste gedeelte van het debat. Hoewel hij nog beweerde een beter temperament te hebben dan Clinton – wat hem op gelach van het publiek kwam te staan – onderbrak hij zijn rivaal vaak, en ook host Lester Holt van NBC werd regelmatig luidruchtig in de rede gevallen. Tijdens het gesprek over het e-mailschandaal van Clinton kon de Democraat geen kant op, en verloor ze duidelijk aan punten.

Uiteindelijk krabbelde Clinton wel weer op, en stond sterk in haar schoenen. ‘Je levert nu kritiek op het feit dat ik ben voorbereid op het debat,’ sprak de voormalige minister. ‘Weet je waar ik ook op ben voorbereid? Op het presidentschap.’ De opmerking van Clinton werd gevolgd door applaus uit de zaal. De carrièrepoliticus moest het vooral hebben van de oneliners tijdens het debat. Toen Trump niet uit zijn woorden kwam tijdens het gesprek over zijn controversiële uitlatingen over de geboorteplaats president Barack Obama, hoefde Clinton alleen grijnzend te zeggen: ‘Luister alleen maar naar wat je net hebt gehoord.’

2016-09-26 21:35:00 Republican presidential nominee Donald Trump (L) and Democratic presidential nominee Hillary Clinton arrive on stage for the first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York on September 26, 2016. / AFP PHOTO / MANDEL NGANWaar staan de presidentskandidaten écht voor? Elseviers profiel van Trump en Clinton

Buitenlandbeleid belangrijk onderwerp

Het was belangrijk voor beide kandidaten te scoren op het gebied van buitenlandbeleid. Trump en Clinton botsten niet alleen over de recente cyberaanval die zou zijn gepleegd door de Russen, maar ook over het terreurnetwerk van Islamitische Staat. ‘Clinton en Obama hebben een vacuüm gecreëerd, waardoor IS kon ontstaan,’ haalde Trump uit. Clinton zegt IS juist te willen uitschakelen, en sprak haar angst uit over de relatie tussen de Russische president Vladimir Poetin en Trump. ‘We weten helemaal niet of die cyberaanval werd gecoördineerd door de Russen, misschien waren het wel de Chinezen, of een man van 180 kilo van zijn bed achter een computer.’

Naast de beleidsonderwerpen ging het debat vooral over de ervaring van Clinton tegenover het anti-establishment-sentiment van Trump. ‘Ze heeft wel ervaring, maar het is slechte ervaring,’ riep de Republikein meerdere keren.  Met die ervaring trok Clinton overigens het debat naar haar toe, maar kon verwachtingen niet overtreffen, en ze bleef beheerst en bijna braaf tijdens het debat.

Vicepresidentskandidaten Tim Kaine en Mike Pence zullen het op 4 oktober tegen elkaar opnemen, en op 9 oktober staan Trump en Clinton wederom tegenover elkaar. Het laatste presidentiële debat zal op 19 oktober plaatshebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.