buitenland

Waarom zoekt Duitsland toenadering tot Rusland?

22 september 2016

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft donderdag een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Hij wil de handel tussen beide landen op gang krijgen, ook al is het Duitse kabinet daarover verdeeld.

‘Ik zie het als mijn lot, hier terug te komen in moeilijke tijden,’ zei Gabriel, nog voor zijn ontmoeting met Poetin. Hij wees daarmee op de Amerikaanse beschuldiging van de Russen als dader van een aanval op een hulpkonvooi in Syrië. Daarmee werd de geprezen wapenstilstand in het land hardhandig beëindigd.

In het teken van de handel

Het tweedaagse bezoek van vicekanselier Gabriel aan het Kremlin begon woensdag met een ontmoeting met de Russische minister van Economische Zaken en de minister van Industrie. Donderdagochtend had het gesprek met Vladimir Poetin plaats.

2014-10-22 00:05:55 German Chancellor Angela Merkel and Foreign minister Frank-Walter Steinmeier (L) arrive for the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on October 22, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSENMerkels minister Steinmeier denkt anders over Rusland

De diverse ontmoetingen stonden vooral in het teken van de handel tussen beide landen. Die heeft sinds de Europese sancties aan het adres van Rusland – na de Russische annexatie van de Krim –  te kampen met een duidelijke knauw.

Kritiek op de sancties

Vicekanselier Gabriel en ook Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, lieten zich al eerder kritisch uit over deze maatregelen. Beiden zijn lid van coalitiepartij SPD.

‘Isolatie en confrontatie bieden geen perspectief en zijn geen vormen van zinvolle politiek,’ benadrukte Gabriel nog voor zijn reis naar Moskou. ‘Ik zal er alles aan doen om de sancties stap voor stap te kunnen heffen, als tegelijkertijd het Minsk-akkoord wordt geïmplementeerd.’

Een woordvoerder van de parlementsgroep CDU/CSU zegt de uitspraken van Gabriel niet te begrijpen. ‘We staan duidelijk achter de visie van de G7-landen: eerst een volledige implementatie van het Minsk-akkoord en daarna een opheffing van de sancties.’ Ook bondskanselier Angela Merkel (CDU) vindt dat Rusland eerst goede wil moet laten zien om het vredesproces met Oekraïne op gang te laten komen.

 

Vrienden blijven vrienden

‘In Duitsland hebben wij veel vrienden,’ zei president Poetin. ‘De Bondsrepubliek Duitsland blijft een belangrijke handelspartner. Ook al gaan we moeilijke tijden door, onze vrienden blijven onze vrienden.’

Poetin ontvangt graag critici van de sancties tegen zijn land. In februari had de Russische president om die reden al de Beierse premier Horst Seehofer (CSU) uitgenodigd voor een bezoek aan Moskou.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.